Weg door Amazonewoud krijgt groen licht in Bolivië

07/01/13 om 23:30 - Bijgewerkt om 23:30

Een meerderheid van inheemse gemeenschappen in Bolivië heeft zich achter een omstreden wegenproject in het Amazonewoud geschaard. De weg komt dwars door een 'onaantastbaar' natuurgebied.

Weg door Amazonewoud krijgt groen licht in Bolivië

© Reuters

Op 58 inheemse hebben slechts drie na een maandenlange consultatieronde het project verworpen.

De hele bevraging draait rond het natuurgebied Tipnis in het centrum van het land. Een wet van eind 2011 maakte die zone "onaantastbaar", waardoor er geen enkele weg doorheen mag lopen.

Gebied ontsluiten

In het gebied wonen al generaties lang inheemse gemeenschappen, waarvan enkele uit protest tegen de plannen recent nog twee optochten organiseerden op de hoofdstad La Paz.

De regering van president Evo Morales - zelf een afstammeling van de Aymara - wil met het project de zone ontsluiten. Zo hoopt ze meteen ook de aanwezigheid van de staat er te vergroten. Illegale houtkap en de handel in zeldzame plant- en diersoorten zijn er immers schering en inslag.

'Bol van de leugens'

De bevraging liep van juli tot december bij 58 van de 69 gemeenschappen in het Amazonewoud. De 11 overige groepen besloten geen gebruik te maken van hun consultatierecht, aldus voorzitter Vilma Velasco van de kiescommissie.

Volgens tegenstander Fernando Vargas, één van de leiders van het verzet tegen het project, staat het rapport van de commissie echter "bol van de leugens", waardoor het "geen enkele juridische waarde" heeft. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners