Weersvoorspellingen moeten landbouwrendement verhogen

19/10/11 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Boeren moeten in staat zijn hun activiteiten beter af te stemmen op wat er aan regen verwacht wordt.

Weersvoorspellingen moeten landbouwrendement verhogen

© Reuters

Het ziet er niet goed uit voor Zwart-Afrika. Officiële cijfers ramen het aantal mensen met honger op een derde van de populatie. De landbouw is niet in staat het verbruik van een groeiende bevolking bij te benen. Landbouwproductie kan er bijna uitsluitend verhoogd worden door meer land in gebruik te nemen, maar het beste land is al bezet, en de druk op de ruimte wordt sowieso groter. In landen als Niger daalt de landbouwproductie zelfs.

Wetenschappers kijken steeds intenser naar technologische oplossingen voor de voedselschaarste. Een mogelijkheid is dat er efficiëntere voorspellingen komen van waar en wanneer er regen zal vallen, zodat boeren hun activiteiten daaraan kunnen aanpassen. Volgens de International Journal of Climatology zouden efficiëntere voorspellingen het rendement van een veld met liefst 80 procent kunnen verhogen. Dat impliceert wel dat boeren voldoende flexibiliteit inbouwen om elk jaar anders aan de slag te gaan.

Zelfs in landen als Niger waar er weinig of geen mogelijkheden tot aanpassing zijn, zouden betere voorspellingen nog een 30 procent hoger rendement opleveren.

Zaak is vooral dat er efficiënte systemen komen om de voorspellingen en hun gevolgen op tijd bij alle betrokken boeren te krijgen. Het internet ligt daarbij voor de hand, maar niet overal is dat even gemakkelijk toegankelijk, zeker niet in landen die zo arm zijn dat ze met chronische hongersnood van hun bevolking te kampen hebben. (DD)

Lees meer over:

Onze partners