Warmste 2 augustus ooit

02/08/13 om 08:15 - Bijgewerkt om 08:15

Het is de warmste 2e augustus sinds het begin van de metingen, zegt David Dehenauw van het KMI. Afgelopen nacht was overigens al de warmste van het jaar tot nu toe.

Warmste 2 augustus ooit

© Reuters

In Ukkel is vrijdag om 13.20 uur een temperatuur van 32,5 graden Celsius gemeten. Daarmee is deze dag de warmste 2 augustus sinds het begin van de metingen in 1833. Dat meldt weerman David Dehenauw.

Het vorige dagrecord dateert van 1921, toen een temperatuur van 32,2 graden geregistreerd werd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft waarschuwingsfase 2 afgekondigd. Deze op één na hoogste fase houdt onder meer in dat minister Laurette Onkelinx werd verwittigd, dat alle bevoegde ambtenaren en huisartsenkringen op de hoogte werden gebracht en dat een waarschuwing is gestuurd naar ziekenhuizen, spoedgevallendiensten, geriatrische centra, rusthuizen en hulpdiensten.

Festivals nemen maatregelen

De festivals Reggae Geel en Dranouter nemen extra maatregelen met het oog op de hitte. Zo komen er op Reggae Geel heel wat extra punten met gratis drinkbaar water op de camping én het festivalterrein en heel uitzonderlijk zal het publiek eigen drank (water) mogen meenemen op het terrein.

Het Festival Dranouter installeert op de camping een eco-hoek met een 'shelter'. Wie nood heeft aan verkoeling kan in die schaduwschuilplaats terecht. Er worden ook extra gekoelde drankjes voorzien en op het festivalterrein wordt een drinkwatertent opgezet.

De organisatoren van de Lokerse Feesten hebben nog geen extra maatregelen genomen tegen de tropische temperaturen. "We zullen vrijdag beslissen of er waterbedeling of andere maatregelen komen. Omdat we een avondfestival zijn en geen camping aanbieden, verwachten we geen grote problemen", zegt woordvoerder Bruno Van Eetvelde.

Extra treinen
Spoorwegmaatschappij NMBS legt de rest van de week extra treinen naar de kust in. De extra treinen komen bovenop het zomeraanbod met speciale "toeristentreinen". Donderdag en vrijdag komen er zes extra treinen bovenop het zomeraanbod, zaterdag en zondag zijn er zeven extra.

Vrijdagavond is er in het uiterste westen van het land kans op onweer en in de nacht naar zaterdag komen verspreid in het hele land enkele regen- of onweersbuien voor.

Verder heeft het ministerie van Volksgezondheid nog de volgende tips voor warme dagen

Op een zeer warme dag:
- Stel u zo weinig mogelijk bloot aan de zon;
- Bescherm uzelf door een zonnecrème te gebruiken;
- Drink voldoende, bij voorkeur water;
- Breng het OCMW van uw gemeente op de hoogte over geïsoleerde personen die een bezoek van een maatschappelijk werk(st)er kunnen gebruiken. (TE)

Lees meer over:

Onze partners