Warme zomers bedreigen Europese bossen

© Reuters

De gezondheid van onze Europese bossen lijdt onder de steeds vaker voorkomende droge zomers.

Recent nog berichtten we dat de bossen in Europa steeds uitgebreider worden. Goed nieuws maar het is nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Uit recente gegevens van het internationaal monitoringproject voor bossen, Future Forest Monitoring (FutMon), blijkt nu dat één op drie Europese bossen erop achteruit gaat. Dit zou komen door een te veel aan stikstofneerslag en de steeds drogere zomers van de afgelopen tien jaar.

Vlaanderen

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zegt dat de gezondheid van de bossen in Vlaanderen er de laatste tien jaar is op vooruitgegaan. “Dat geldt niet voor alle boomsoorten”, zegt INBO-woordvoerder Koen Van Muylem. “Zowel in Vlaanderen als Europa is de zomereik de boomsoort met het hoogste aandeel beschadigde bomen. De grove den is één van de weinige boomsoorten die het de afgelopen vijftien jaar beter deed.”

Stikstofneerslag

De gezondheid van bossen lijdt onder de steeds frequentere zomerhitte en -droogte in Centraal-Europa. In ongeveer de helft van de bossen wordt de kritische last voor stikstof overschreden, met verzuring en vermesting van de bodem tot gevolg. “De stikstofneerslag ligt ver boven de norm die we tegen 2030 willen halen. De uitspoeling van stikstof naar het bodemwater is hoog, wat gevaar inhoudt voor overschrijding van de drinkwaternorm,” aldus Van Muylem. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content