Frank Deboosere
Frank Deboosere
Weerman van de VRT
Opinie

22/12/15 om 08:33 - Bijgewerkt om 10:58

Waarom is de kortste dag van het jaar ook niet meteen de koudste dag?

Vandaag 22 december is de meteorologische winter begonnen. Dit is de kortste dag van het jaar. Waarom het niet meteen ook de koudste is, daar heeft VRT-weerman Frank Deboosere het antwoord op.

Waarom is de kortste dag van het jaar ook niet meteen de koudste dag?

Volgens computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service krijgen we in Europa de koudste winter in 100 jaar. Volgens Belgische weermannen is het onmogelijk om het weer op langere termijn te voorspellen. © REUTERS

Theoretisch zou je zoiets kunnen verwachten... maar dat is buiten de invloed van de zee gerekend.

Die zee koelt 's winters maar langzaam af. Ook nadat de zon op 21 of 22 december zijn laagste stand aan de hemel bereikt, blijft die gigantisch grote watermassa nog een tijdje afkoelen. Omdat we zo dicht bij de zee leven, heeft zo'n grote plas water heel veel invloed op de temperatuur, zeker omdat een westelijke wind de meest voorkomende wind is in onze streken. In de winter heeft de zee een verwarmende invloed op de gemiddelde temperatuur.

Dichtbij de kust is de temperende invloed van het zeewater het duidelijkst merkbaar. Daardoor valt de koudste dag van het jaar aan zee gemiddeld gesproken later dan in gebieden die ver van de zee liggen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de warmste dag.

Concreet: de warmste dag van het jaar en de koudste dag van het jaar vallen in Kleine Brogel en Virton gemiddeld gesproken vroeger dan in Oostende.

Meer vragen (én antwoorden) over het weer, het klimaat, de tijd, ...? Frank Deboosere bundelde er heel wat op zijn blog.

Onze partners