Waarom de El Nino-regen ook voor Californië een ramp is

De zware bos- en struikgewasbranden in Californië zijn nog steeds niet onder controle. Een eind aan de bluswerken is voorlopig nog niet in zicht. © Reuters

De door extreme droogte geteisterde Amerikaanse staat Californië snakt naar de regen die weerfenomeen El Nino met zich zal meebrengen. Maar ook dat heeft weer zijn nadelen.

Het meteorologisch fenomeen El Nino zou dit jaar wel eens nieuwe records kunnen breken. Dat verwacht althans het Amerikaanse centrum voor klimaatvoorspellingen (Climat Predictions Center, CPC). Sommigen spreken zelfs van een ‘Godzilla’ El Nino.

El Nino manifesteert zich om de twee à zeven jaar, wanneer de tropische winden boven de Stille Oceaan afzwakken. Dit leidt tot omvangrijke regenval, met als gevolg overstromingen en aardverschuivingen in het westen van het Amerikaanse continent én extreme droogte in het westen van de Pacific, met name in Australië en Indonesië.

Een jaar non-stop regen

Concreet betekent dit dat het zuiden van Californië deze winter te maken zal krijgen met zware regenval. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor de regio. Californië wordt immers al vier jaar lang geteisterd door extreme droogte met duizenden bosbranden als gevolg. Maar dat maakt net dat de grond door het vuur erg dor is geworden en de vegetatie, die de grond op zijn plaats houdt, verbrand is. De zware regens die El Nino met zich zal meebrengen zullen dus tot ernstige modderstromen en overstromingen leiden. Tijdens de tot nog toe zwaarste El Nino in 1997 stierven tientallen mensen en kreeg Los Angeles evenveel regen te slikken in een maand tijd als in een jaar.

Om de droogte echt te boven te kunnen komen zou het overigens een jaar lang non-stop moeten regenen in Californië. En zoveel regen brengt zelfs El Nino niet.

Maar ook de rest van de wereld zit niet te wachten op de komst van El Nino. Australië, de Filipijnen, Indië en Ecuador zullen zich moeten opmaken voor extreme droogte, Zuid-Oost-Azië zal mogelijk te maken krijgen met zware moessonregens, Brazilië met hittegolven en Mexico en Peru met megaoverstromingen.

23.000 doden

Het meteorologisch fenomeen zou tot de lente van volgend jaar standhouden. “Sinds maart is de temperatuur van het oppervlaktewater in de Stille Oceaan hoger dan normaal en hij blijft nog stijgen. Er is meer dan 90 procent kans dat El Nino in de herfst en winter zal aanhouden en 85 procent kans tot de lente van 2016”, verklaarde Mike Halpert, adjunct-directeur van het CPC op een persconferentie.

“We voorspellen ook dat El Nino dit jaar bij de meest intense zou zijn, sinds het begin van de metingen in de jaren 1950”. Halpert wijst erop dat de temperatuur van het zeewater 2 graden hoger ligt dan normaal, wat nog maar drie keer het geval geweest is de jongste 65 jaar.

De zwaarste El Nino tot nu toe deed zich voor in 1997, toen naar schatting 23.000 doden vielen als gevolg van het fenomeen en voor tientallen miljarden dollar schade werd aangericht. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content