Waarom Chinezen meer kroketten moeten eten

© Reuters
Jan Herregods

Over vijf jaar moeten alle Chinezen aardappeleters geworden zijn. Dat is het plan van de Chinese overheid. Rijst als basisvoedsel blijkt niet langer haalbaar in de snel veranderende Chinese samenleving.

De Chinese overheid probeert al langer om de eetgewoonten van de burgers wat te sturen. ‘China worstelt met een aantal uitdagingen die te maken hebben met een steeds aangroeiende bevolking die steeds meer en ander voedsel nodig heeft’, legt landbouwhistoricus en Professor Yves Seghers (KU Leuven) uit in ‘Nieuwe Feiten‘ op Radio 1.

‘China is volop bezig met de overgang te maken van een agrarische naar een industriële economie. Het land kent een toenemende verstedelijking en een plattelandsvlucht. Daar komen milieuproblemen bij kijken, en een tekort aan water.’

Pluspunten van patatten

Om alle monden te blijven voeden kijkt de regering nu naar de aardappel om rijst te vervangen als basisvoedsel. ‘De teelt van aardappelen verbruikt minder water, minder vruchtbare grond en bovendien is de teelt veel minder arbeidsintensief’, gaar Seghers verder. Boeren die in de buurt van steden land verbouwen, worden door de regering aangestuurd om over te schakelen op aardappelen.

Maar wie Chinees zegt, denkt nu toch nog vooral aan rijst? ‘De Chinezen lusten wel degelijk aardappelen’, verzekert Seghers. Hij verwijst naar de stijgende omzetcijfers van een aantal aardappelverwerkende bedrijven in China. ‘Kroketten en puree doen het al jaren zeer goed in China.’

Culinair icoon

Dat aardappelen op zo veel verschillende manieren klaargemaakt kunnen worden, heeft volgens Seghers ook meegespeeld in de keuze van de Chinese overheid. ‘Daarnaast zal ook hen niet ontgaan zijn dat traditionele eetgewoonten door de aardappel veranderd kunnen worden.’

Bij ons is de aardappel een soort culinair icoon, maar ook dat was ooit anders. ‘250 jaar geleden waren aardappelen hier ook niet populair, pas aan het einde van de 18de eeuw verdrongen ze broodgraan naar de tweede plaats van meest verwerkte producten.’

De waardering voor de aardappel hangt samen met de bevolkingstoename in Europa sinds 1750. ‘Men moest toen uitkijken naar andere, meer voedzame producten, die gemakkelijk op grote schaal te telen zijn. Dat de vele revoluties in de 19de eeuw zonder al te veel problemen zijn verlopen, is voor een groot deel te danken aan de aardappel.’

Aardappel als oorzaak van onzedelijke gedachten

Er zijn dan ook heel wat parallellen tussen de situatie toen en de aangroeiende bevolking en een veranderende samenleving in China nu, legt Seghers nog uit op Radio 1. ‘Maar hier is wel lang veel argwaan geweest’, besluit de landbouwhistoricus. ‘De aardappelen zagen er vroeger veel minder smakelijk uit dan nu. Er werd geloofd dat ze ziektes zoals lepra konden verspreiden, en dat ze onzedige gedachten zouden opwekken. Als voedsel werden ze dus allerminst gepromoot. Pas in de loop van de 18de eeuw kwam hij steeds meer op het bord terecht, eerst bij de lagere sociale klassen en later bij de burgerij en het koningshuis.’ (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content