Waarom bonobo’s de hippies onder de apen zijn

Vooral de mannelijke bonobo vertoont opmerkelijk weinig agressie. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Wetenschappers hebben ontdekt waaraan bonobo’s hun bijnaam van ‘hippie-apen’ hebben verdiend.

Hoewel bonobo’s (Pan paniscus) nauw verwant zijn met chimpansees (Pan troglodytes), verschillen ze erg in gedrag. Terwijl bonobo’s sociale spanningen graag wegwerken met behulp van een indrukwekkend arsenaal aan seksuele activiteiten, gaan chimpansees liever de fysieke confrontatie aan. Vooral de mannelijke bonobo vertoont opmerkelijk weinig agressie.

Wetenschappers ontdekten onlangs nog een ander groot verschil tussen de twee Pan-soorten. De onderzoekers namen urinestalen van zowat 100 chimpansees en 96 bonobo’s in dierentuinen en bestudeerden de hoeveelheid van het schildklierhormoon Tri-joodthyronine (T3) bij de apen.

Schildklierhormonen zijn essentieel voor een normale groei en ontwikkeling. Bij de mens dalen de T3-waarden doorgaans na de puberteit, terwijl dat bij chimpansee gebeurt wanneer de aap zo’n 10 jaar oud is. Maar bij de bonobo’s blijven de T3-waarden tot hun 20e levensjaar hoog, zo blijkt uit het onderzoek dat beschreven werd in het vakblad Journal of Human Evolution.

Verrassing

Aangezien bonobo’s een ontwikkelingsachterstand vertonen op zowel fysiek als mentaal vlak en T3-waarden gelinkt worden aan de ontwikkeling van hersenen en beenderen, was het voor de wetenschappers geen verrassing dat de daling van het schildklierhormoon bij bonobo’s pas op latere leeftijd gebeurde. Ze hadden echter niet verwacht dat het begin van de daling zo lang op zich zou laten wachten.

‘In vergelijking met de twee andere Pan-soorten heeft de mens de langste groeiperiode’, zegt Verena Behringer van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie. ‘Daarom namen we aan dat de daling van het hormoon bij de mens zich later zou inzetten dan bij bonobo’s en chimpansees.’

De wetenschappers kwamen ook te weten dat mannelijke bonobo’s doorheen hun leven een lager T3-gehalte hebben dan hun vrouwelijke soortgenoten, wat mogelijk de relatief lage agressie van de mannelijke apen verklaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content