VS over 5 jaar grootste olieproducent ter wereld

13/11/12 om 03:13 - Bijgewerkt om 03:13

In 2017 zal de VS Saoedi-Arabië van de troon stoten als grootste olieproducent, zegt het Internationaal Energieagentschap. Dat heeft grote gevolgen voor de wereldenergievoorziening en het klimaat.

VS over 5 jaar grootste olieproducent ter wereld

© Reuters

"De fundamenten van de wereldwijde energiesystemen verschuiven", meldt het in Parijs gevestigde Internationaal Energieagentschap (IEA), een organisatie die 28 landen - waaronder België - adviseert over energie, in de nieuwe editie van zijn jaarlijkse rapport.

De groeiende Amerikaanse olieproductie zal ervoor zorgen dat de VS in 2030 of kort daarna een netto-exporteur van petroleum wordt en voor zijn eigen olievoorziening kan instaan. Energie-onafhankelijkheid, iets wat nog niet zo lang geleden niet realistisch heette, ligt daarmee binnen handbereik voor de VS.

Een en ander zorgt ervoor dat de wereldhandel in petroleum en andere fossiele brandstoffen flink door elkaar geschud zal worden. Het compliceert ook de strijd tegen global warming.

Energieverbruik stijgt

De 'World Energy Outlook 2012' van het IEA stelt dat het energieverbruik in de wereld tegen 2035 met 35 tot 46 procent zal stijgen. De hardste groeiende verbruikers zijn China, India en het Midden-Oosten, waar de middenklasse groeit en de vraag zodoende stijgt.

Naarmate de VS steeds meer in zijn eigen olie kan voorzien, zal de olie van onder andere Saoedi-Arabië steeds minder naar de VS en steeds meer naar die landen geëxporteerd worden. Andere factoren die potentieel van grote invloed worden, zijn het terugschroeven van kernenergie in landen als Japan en Duitsland en de hervatting van de olie-export in Irak.

Doorbraken

De opgang van de Amerikaanse energiesector heeft veel te maken met technologische doorbraken die er het voorbije decennium voor zorgden dat olie en gas kunnen gewonnen worden uit diepgelegen schaliegesteenten. Dat gebeurt bijvoorbeeld door horizontaal boren of 'fracking', het hydraulisch fractureren van de bodem.

De VS zal in 2015 ook Rusland passeren als de grootste aardgasproducent ter wereld, zegt het IEA. De VS exporteert ondertussen volop steenkool naar Europa en China.

Klimaatverandering

Het rapport waarschuwt dat uit de hand lopende klimaatverandering het gevolg kan zijn van de verschuivende verhoudingen. Vooral het gebruik van steenkool, de grootste bron van CO2-vervuiling, baart zorgen. In China, waar men volop steenkoolcentrales bouwt, zal het gebruik pieken in 2020 en dan gelijk blijven tot 2035. In 2025 zal India de VS inhalen als tweede grootste steenkoolgebruiker.

Als men de opwarming van de aarde wil beperken tot twee graden Celsius - de bovengrens van wat wetenschappers acceptabel vinden - dan mag tegen 2050 niet meer dan een derde van de op dit moment bewezen reserves aan fossiele brandstoffen gebruikt worden, zegt het rapport.

Aan het huidig tempo is dat niet haalbaar. Er moet dan ook grote schaal energie bespaard worden en ten laatste in 2007 moet er een bindend internationaal verdrag zijn over het dat landen limieten oplegt voor de uitstoot van broeikasgassen, stelt het IEA. (TV)

Onze partners