Vriestemperaturen eisen veel doden in Rusland

24/12/12 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Terwijl het bij ons amper winter lijkt, blijven in Rusland de temperaturen ver onder nul. Het aantal 'vriesdoden' blijft stijgen.

Vriestemperaturen eisen veel doden in Rusland

© EPA

De hoofdstad Moskou beleefde de tot nog toe koudste nacht van deze winter, het kwik daalde er tot min 32 graden.

In het oosten van het land werd het nog kouder, tot min 40 graden. Het ministerie voor Burgerbescherming stuurde 60 verwarmingstoestellen naar de Zuid-Siberische deelrepubliek Toeva.

Over het hele land zijn tientallen mensen doodgevroren en moesten meer dan 1.700 anderen in het ziekenhuis verzorgd worden. Zondag nog kwamen zeven mensen om het leven, onder wie een kind. Ook maandag stierven verschillende mensen aan de gevolgen van de koude. Het dodental zou ondertussen op 123 staan.

Volgens deskundigen zijn er echter veel meer dodelijke slachtoffers gevallen. Vooral voor daklozen zijn er amper warme oorden met verzorging of noodonderkomens beschikbaar.

In verschillende gebieden blijven de temperaturen ver onder min 30 graden. Voor de hoofdstad Moskou voorspellen weerkundigen wel een gevoelige temperatuursprong.
Zomers kerst in Duitsland

In het Duitse Freiburg is dan weer een recordtemperatuur van 18,5 graden gemeten, een waarde die sinds het begin van de metingen honderd jaar geleden nog nooit op de dag voor Kerstmis in Duitsland werd bereikt.

Het vorige record in Duitsland, 17,8 graden in Baden-Baden en Müllheim, dateerde uit 1983. Ook kerstavond 1977 ging de Duitse weergeschiedenis in, toen knalden de champagnekurken bij een temperatuur van 15 graden. (Belga/TE/INM)

Lees meer over:

Onze partners