Vrieskoude is gevolg van klimaatverandering

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Er komt geen einde aan de winter. De aanhoudende vrieskoude en het feit dat er deze tijd van het jaar nog zoveel sneeuw valt, zijn het gevolg van klimaatverandering.

Ons land is al sinds oktober in de greep van de winter. Afgelopen weekend werd het hele land voor de zesde keer bedekt door een sneeuwlaag. Volgens de kalender is het lente, maar het kwik blijft onder het vriespunt. Zondag was het de koudste 24 maart sinds 1979.

Klimaatverandering
De huidige vrieskoude is meer dan waarschijnlijk een gevolg van de klimaatverandering. Dat zegt professor klimatologie en ondervoorzitter van het klimaatpanel van de VN Jean-Pascal Van Ypersele in Metro.

‘Het smelten van de ijskappen, een van de meest zichtbare gevolgen van de opwarming van de aarde, heeft namelijk een groot effect op de windstromingen. Er zijn vandaag bijvoorbeeld veel meer noord-zuidelijke dan west-oostelijke winden. En laat de huidige koude Siberische winden nu net tot hier zijn geraakt via een noord-zuidelijke stroming.’

Bij de term klimaatverandering denken we in de eerste plaats aan de opwarming van de aarde, aan uitzonderlijk hete zomers, langer periodes van droogtes en het weer dat van slag is.

Extreme temperatuurschommelingen
Ondanks de aanhoudende winter hadden we begin maart een week lang temperaturen die uitzonderlijk hoog waren voor de tijd van het jaar. ‘Ook een symptoom van klimaatverandering die tot meer extreme schommelingen van de temperaturen leidt,’ zegt Van Ypersele.

Vrieskoud tot de paasvakantie
Volgens het KMI blijft het nog winters koud met temperaturen die nergens boven de 5 graden uitstijgen. In Limburg kunnen nog enkele sneeuwvlokken vallen. De rest van de week flirt het kwik met het vriespunt bij een snijdende wind. Het is wachten tot de paasvakantie voor de temperaturen mogelijk in de richting van tien graden springen. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content