Vorige maand was warmste junimaand ooit gemeten

© Reuters

Juni 2016 is de warmste juni-maand ooit geweest op aarde sinds het begin van de waarnemingen in 1880. Dat meldt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie.

De thermometer bereikte ongeëvenaarde hoogten gedurende de eerste zes maanden van 2016 met een temperatuur die het record van 2015 met 0,2 graden Celsius klopte en het gemiddelde van vorige eeuw (13,5 graden) met 1,05 graad passeerde.

Juni 2016 is de 14de opeenvolgende maand waarin het maandelijkse warmterecord op onze planeet scherper wordt gesteld, de langste achtereenvolgende periode van stijgende temperaturen in 137 jaar. In juni lag de gemiddelde temperatuur van de bodem en oceanen 0,9 graad Celsius boven het gemiddelde van vorige eeuw om op 15,5 graden te komen, wat 0,02 graad meer is dan het vorige record voor deze maand uit 2015. Juni was ook de 40ste opeenvolgende maand met temperaturen boven het gemiddelde van de 20ste eeuw.

Recordtemperaturen werden geregistreerd in grote delen van Rusland, Noord-Australië, het zuidwesten van de VS, Brazilië en Indonesië. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content