Voor het eerst beelden van reuzeninktvis in natuurlijke habitat

07/01/13 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:07

Een Japans onderzoeksteam heeft bekendgemaakt dat het voor het eerst videobeelden heeft kunnen maken van een reuzeninktvis in zijn natuurlijke habitat. De wetenschappers hebben de beelden van de gigant weten vastleggen tijdens een expeditie in Stille Oceaan afgelopen zomer.

Voor het eerst beelden van reuzeninktvis in natuurlijke habitat

© Reuters

Het Japanse museum voor natuurkunde werkte samen met de nationale nieuwszender NHK en het Amerikaanse Discovery Channel om beelden te kunnen vastleggen van de vermaarde reuzeninktvis die zich honderden meters diep in de Stille Oceaan schuilhoudt. Een van de onderzoeksleden, Tsunemi Kubodera, was al de eerste persoon die videobeelden van de reuzeninktvis heeft kunnen maken in 2006, maar enkel nadat hij hem eerst met een haak heeft kunnen vangen en naar het wateroppervlak heeft kunnen slepen.

Tijdens een expeditie afgelopen zomer zijn er voor het eerst beelden gemaakt van deze Architeuthis in zijn natuurlijke habitat Het onderzoeksteam moest daarvoor wel tot 630 meter in de Stille Oceaan afzakken, en volgde het dier tot maar liefst 900 meter diepte met een speciale videocamera die gemaakt was om in zulke omstandigheden hoge resolutiebeelden te maken. "Het dier was zo'n drie meter lang maar miste zijn twee langste tentakels; anders was het zeker acht meter groot geweest", aldus Kubodera.

De beelden van deze reuzeninktvis zullen op 13 januari op de Japanse zender NHK worden uitgezonden en zullen daarna worden vrijgegeven aan Discovery Channel. (KS)

Onze partners