Volle Maan stimuleert vulkanen

© Reuters

Vulkanen blijken gevoelig te zijn voor de stand van de maan.

Italiaans onderzoek van de Stromboli heeft geleerd dat vulkanen actiever zijn bij Volle Maan, zo heeft de website Geopersdienst.nl gemeld.

Aardwetenschappers Gianluca Sottili van het Istituto di Geologica Ambientale e Geoingegneria in Rome en Danilo Palladino van de Sapienza-Universiteit in Rome analyseerden de explosies die zich voordeden in de krater van de Stromboli van juni 2010 tot oktober 2011.

Vulkaan Stromboli

De Stromboli bevindt zich even ten noordoosten van het eiland Sicilië in Italië, en is al minstens tweeduizend jaar continu actief. Gemiddeld eens per vijf minuten vindt er een uitbarsting plaats, aldus de website. De onderzoekers concludeerden dat het aantal explosies per uur bij Volle of Nieuwe Maan significant hoger ligt dan het gemiddelde voor de hele maand. Maar bij springtijd is er lang niet altijd een groter aantal per uur. In sommige maanden was de activiteit dan zelfs het laagst.

Ook uit eerdere onderzoeken aan andere types vulkanen blijkt dat de stand van onze natuurlijke satelliet de kans op een uitbarsting kan beïnvloeden. Hoe dat precies in zijn werk gaat is nog niet duidelijk.

Magmakamer

De Italiaanse aardwetenschappers denken dat het gaat om de aanvoer van magma vanuit de relatief ondiepe magmakamer. Omdat het gesteente rondom het gangenstelsel waarin de magma zit door de aantrekkingskracht van de Maan elke veertien dagen een klein beetje wordt samengedrukt en weer uitzet, zal de magmatoevoer dezelfde regelmaat vertonen – en daarmee ook de frequentie van de uitbarstingen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content