VN-landen bereiken akkoord over vaag klimaatverdrag

De delegatie van de kwetsbare Marshalleilanden © Belga Image

Op de VN-klimaatconferentie in Lima is uiteindelijk dan toch een akkoord bereikt over de eerste contouren voor een wereldwijd klimaatverdrag.

De meer dan 190 lidstaten gingen in de nacht van zaterdag op zondag akkoord met een aangepast compromisvoorstel, waarin echter slechts zeer vage criteria opgenomen zijn voor de nationale doelstellingen voor CO2-reductie.

Het 37 pagina’s tellende document bevat meer vragen dan antwoorden, aangezien talrijke opties open blijven. Over de details zal begin december 2015 onderhandeld worden tijdens de VN-klimaatconferentie in Parijs.

Milieuorganisaties spreken van een ‘gevaarlijk zwakke tekst’. Sam Smith van het WWF: ‘De tekst ging van zwak naar zwakker naar zwakst. Hij is inderdaad zéér zwak.’

Aangepast compromisvoorstel

Normaliter had de klimaatronde in Lima tot een akkoord moeten leiden over hoe de inspanningen door de verschillende landen bereikt moeten worden en hoe die geformuleerd zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over het referentiejaar, de periode van engagement, het actieplan, betrokken sectoren, methodologie en dies meer.

Het vage akkoord werd bereikt na twee weken onderhandelingen, met verlengingen. De klimaattop had vrijdagavond rond 18.00 uur lokale tijd (middernacht Belgische tijd) afgerond moeten zijn, maar wegens onenigheid werd zaterdagochtend opnieuw onderhandeld. De bijkomende onderhandelingen duurden uiteindelijk 30 uur. Twistappel was de verdeling van de inspanning tussen de geïndustrialiseerde en de ontwikkelingslanden.

In een poging om een mislukking af te wenden legde de voorzitter van de conferentie, de Peruviaanse minister van Leefmilieu Manuel Pulgar-Vidal, een aangepast voorstel op tafel. Zo werd in het voorstel het punt ‘verliezen en schade door de klimaatveranderingen’ opgenomen, iets waar de ontwikkelingslanden op aangedrongen hadden. Het gaat daarbij om steun voor mensen die in nood komen omdat het waterpeil stijgt of om hulp bij mislukte oogsten. De passage over uniforme criteria voor het vastleggen van de geplande nationale CO2-reductieverplichtingen werd afgezwakt.

Consensus

Het secretariaat van de klimaatonderhandelingen moet nu tegen 1 november 2015 een document uitwerken met de inspanning van alle landen. Het document waarover een akkoord bereikt werd, bevat talloze opties waarmee diplomaten nu aan de slag moeten om een consensus uit de brand te slepen.

Voorafgaand zouden de landen de komende maanden hun plannen moeten voorstellen. Ook wordt in februari verzamelen geblazen in Genève om de discussie over het toekomstig akkoord van Parijs voort te zetten. Later volgen nog tussentijdse onderhandelingen in Bonn en Le Bourget (Parijs).

Tot nul

Het uiteindelijke doel is om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal twee graden. Daarvoor zouden de emissies wereldwijd met 40 tot 70 procent moeten teruggedrongen worden tegen 2050, en tot nagenoeg nul herleid moeten worden tegen het einde van de eeuw. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content