Vlinders zijn natte zomer beu

08/08/11 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

Tijdens het Vlindertelweekend van Natuurpunt zijn er in de tuinen in Vlaanderen duidelijk minder vlinders en soorten waargenomen. Het koude en natte weer van de voorbije maanden is waarschijnlijk de oorzaak.

Vlinders zijn natte zomer beu

© Belga

Met het Vlindertelweekend wilde Natuurpunt voor de vijfde keer nagaan hoe het gesteld is met de dagvlinders. Mensen konden in hun tuin de vlinders gadeslaan en noteren hoeveel exemplaren en soorten ze aantroffen.

Natuurpunt heeft zondagavond enkele honderden formulieren binnengekregen en de deelnemers kunnen nog tot eind volgende week hun bevindingen doorsturen. Het is dus nog te vroeg om al te spreken over definitieve resultaten, maar Natuurpunt stelt toch alvast dat er minder vlinders en soorten gespot werden.

Dagpauwoog
Het koolwitje werd volgens de eerste resultaten het meest gezien in de Vlaamse tuinen. De Atalanta staat op de tweede plaats. De kleine vos, de nummer één in Nederland en ook talrijk aanwezig in Wallonië, haalt in Vlaanderen niet de top tien. Ook de dagpauwoog kent een sterke terugval: in 2010 stond die nog op de derde plaats, dit jaar haalt de soort nipt de top tien.

Trekvlinders

Het natte en koude weer in juli is wellicht de meest plausibele verklaring, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. Dat is ook te merken aan het dalend aantal trekvlinders die uit het zuiden komen. "We zien minder exemplaren van de gamma-uil en de distelvlinder. Dat komt wellicht omdat het in Frankrijk in juli veel geregend heeft en de vlinders niet naar het noorden zijn getrokken."
Spaanse Vlag
Tot slot nog positief nieuws: de Spaanse Vlag, een kleurrijke nachtvlinder, was vroeger heel zeldzaam, maar wordt nu wel talrijk waargenomen. (Belga/EE)

Onze partners