Vleesetende plant kan tot 5 tellen

De venusvliegenvanger © Wikipedia

Planten hebben dan misschien geen hersenen, maar de venusvliegenvanger heeft een opmerkelijk talent.

In een studie in het vakblad Cell Biology beschrijven wetenschappers hoe de vleesetende plant Dionaea muscipula, beter bekend als de venusvliegenvanger, op een ingenieuze wijze haar prooi vangt.

De plant kan namelijk ’tellen’ hoeveel keer een insect haar bladeren heeft aangeraakt. Uiteraard gaat het hier niet om tellen zoals de mens dat doet, maar op een of andere manier slaagt de plant erin om het aantal keer dat haar voelhaartjes gestimuleerd zijn, bij te houden waardoor ze op gepaste wijze kan reageren, aldus de auteur van de studie Rainer Hedrich van de universiteit van Würzburg in een mededeling.

Efficiënt

De wetenschappers ontdekten aan de hand van elektrische stimuli dat één aanraking de bladeren van de plant in een alertheidsmodus brengt. Wanneer er binnen enkele seconden een tweede aanraking volgt, sluit de plant gedeeltelijk haar bladeren om uiteindelijk volledig dicht te klappen na meerdere aanrakingen. De vijfde aanraking stimuleert uiteindelijk de aanmaak van verteringsenzymen en stofjes om de voedingsstoffen te transporteren..

Hoe meer aanrakingen, hoe meer verteringsenzymen er vrijkomen. Zo kan de plant net voldoende energie vrijmaken om haar prooi te verteren. Een groter en levendiger insect zal dus meer energie vragen dan een zwakkere prooi. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content