Vlaanderen riskeert hoge Europese boete door slechte luchtkwaliteit

18/04/14 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:29

Vlaanderen zal de Europese norm tegen 2015 wat betreft de luchtkwaliteit niet halen. Vooral in en rond Antwerpen is de toestand zorgwekkend.

Vlaanderen riskeert hoge Europese boete door slechte luchtkwaliteit

Antwerpen © BELGA

Hoewel de luchtkwaliteit in Vlaanderen licht verbetert, zal Vlaanderen de Europese norm tegen 2015 naar alle waarschijnlijkheid niet halen. Dat schrijft De Morgen. Daar hangt bovendien een prijskaartje aan. Want elke dag dat de norm niet gehaald wordt, kan Europa dwangsommen van 3000 tot 200.000 euro per dag opleggen.

In Vlaanderen wordt er steeds meer met de wagen gereden. Dat leidt tot meer stikstofdioxide, staat geschreven in een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dat de Morgen kon inkijken. Stikstofdioxide is een voorloper van ozon en nefast voor de gezondheid.

'Vlaamse regering doet te weinig'

Resultaten van meetstations tonen aan dat vooral Antwerpen een pijnpunt is. De resultaten gemeten in de verschillende stations liggen erg vaak op of onder de grens.

"De Vlaamse regering doet te weinig", stelt oppositielid Hermes Sanctorum (Groen). "Slechts 19 van de 72 acties die Vlaanderen beloofde aan Europa zijn uitgevoerd. 39 daarvan zijn nog in behandeling."

Minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe (CD&V) verdedigt zich door te stellen dat in februari een geactualiseerd plan tegen fijn stof en stikstofdioxide is goedgekeurd en opgestart in Antwerpen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Eerder al uitten milieuverenigingen zoals Greenpeace en de Bond Beter Leefmilieu (BBL) luide kritiek op het Vlaamse klimaatbeleid van de afgelopen jaren. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wordt verweten dat ze prioriteiten zoals de verbetering van de luchtkwaliteit heeft laten liggen. "Het lijkt wel of ze zich heeft neergelegd bij de hoge broeikasemissies uit de landbouw en het transport. De zin voor maatschappelijke verantwoordelijkheid ontbreekt", klonk het.

Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij kunt u nagaan hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in uw stad of gemeente. (AVE)

Onze partners