Vlaanderen en Nederland gaan samen 'stranden voeden'

08/12/11 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Vlaanderen en Nederland gaan in de toekomst vermoedelijk samen zand winnen om onze kustregio's veiliger te maken.

Vlaanderen en Nederland gaan samen 'stranden voeden'

© Belga

Vlaanderen en Nederland hebben concrete plannen om samen te werken bij de uitvoering van strandwerken in het kader van de kustbeveiliging. Ze willen voortaan samen zand winnen wat goedkoper moet zijn dan apart te bestellen.

Vlaams Minister van Openbare Werken Hilde Crevits heeft het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust opdracht gegeven om samen met de Nederlandse Rijkswaterstaat een samenwerking te realiseren. Rijkswaterstaat wil immers binnenkort starten met beveiligingsmaatregelen voor Zuid-Holland en Zeeland. Ze boden Vlaanderen de kans om in de aanbesteding te stappen.

Er wordt gemikt op een overeenkomst voor vier jaar. Aan onze kust werden reeds twee badplaatsen aangepakt. In Sint-Idesbald, deelgemeente van Koksijde, werd het strand verbreed en verhoogd met ruim 160.000 kubieke meter zand. In De Panne was er 40.000 kubieke meter zand nodig. De strandvoeding in Wenduine gaat binnenkort van start. Daar zal 700.000 kubieke meter zand nodig zijn.

De volgende jaren komen nog Oostende, Blankenberge, Middelkerke en Knokke-Heist aan bod. Alleen dit jaar investeerde minister Crevits reeds 23 miljoen euro in kustveiligheid. Daarvoor werd in juni een kustveiligheidsplan werd goedgekeurd. Volgens het plan moet er in tien kustgemeenten ingegrepen worden om de de kustveiligheid te garanderen. (Belga/INM)

Onze partners