Vlaamse vissoort 'engelhaai' bij honderd meest bedreigde soorten

12/09/12 om 13:15 - Bijgewerkt om 13:15

De engelhaai is zeer gevoelig aan overbevissing en is als bijvangst slachtoffer van de intensieve visserij.

Vlaamse vissoort 'engelhaai' bij honderd meest bedreigde soorten

In de lijst met honderd meest bedreigde dier- en plantensoorten ter wereld staat een soort die tot in de jaren '80 overvloedig in onze kustwateren voorkwam met name de Squatina squatina.

"De gewone engelhaai (Squatina squatina) is een typische bodembewoner, en leeft vooral op zandige bodems waar ook tong en andere commerciële platvissen zich thuis voelen", aldus Frederik Mollen (Natuurpunt). "In tegenstelling tot deze beenvissen, plant de haai zich zeer traag voort."

De engelhaai is zeer gevoelig aan overbevissing en is als bijvangst slachtoffer van de intensieve visserij. "Tot in de jaren '80 - '90 kwam de soort nog veelvuldig voor langs onze kust en noordoostelijke delen van de Atlantische Oceaan, maar intussen is hij er op enkele exemplaren na uitgestorven. De leefgebieden van de engelhaai zijn namelijk ook geliefde visplaatsen van onze boomkorvisserij."

Bijvangst

De engelhaai is een beschermde soort en alle vangst is volgens de Europese visserijwetgeving verboden. "Het probleem blijft omdat de boomkor niet selectief kan vissen."

In het kader van de hervorming van de Europese visserijwetgeving, vraagt Natuurpunt om de bijvangst van niet doelsoorten - zoals haaien en roggen - expliciet op te nemen in de maatregelen om de problemen van bijvangst te beperken. Ondanks het verbod om accidenteel gevangen engelhaaien aan land te brengen, werd er begin dit jaar nog één aangevoerd in de Zeebrugse vismijn. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners