Vlaamse energienormen worden scherper

© Image Globe

Om de Europese doelstelling te kunnen halen, moet Vlaanderen een tandje bijsteken.

Tegen 2021 moeten alle nieuwe gebouwen zogoed als energieneutraal zijn. Ze mogen met andere woorden alleen nog energie verbruiken die ze zelf opwekken. Om die Europese doelstelling te kunnen halen, worden de Vlaamse energienormen volgend jaar nog scherper.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) weet het zeker: de Vlamingen zijn de laatste jaren overtuigd geraakt van het nut van energiezuinig bouwen. Maar goed ook, want de Vlaamse regering wordt de komende jaren nog strenger voor de energiezuinigheid van de nieuwe gebouwen. Dat energiepeil wordt berekend op basis van het energieverbruik van de woning, en de energiezuinigheid van alle installaties (verwarming, sanitair, keuken, verlichting, ventilatie, enz.).

Hoe lager het E-peil dat uw woning haalt, hoe zuiniger ze is. ‘Vandaag mag dat E-peil niet hoger dan 80 voor woningen, en 100 voor scholen en kantoren. Vanaf 2012 wordt het maximum voor beide op 70 gelegd, en vanaf 2014 op 60’, meldt het kabinet van Van den Bossche.

Energiezuinige oplossingen

De nieuwe normen zijn vastgelegd na overleg met de architectenorganisaties en de bouwsector. Maar ook en vooral onder impuls van de Europese Unie, die haar lidstaten verplicht om tegen 2021 alleen nog bijna energieneutrale nieuwbouw toe te laten. ‘Over de definitie van ‘bijna energieneutraal’ wordt in Europa nog gediscussieerd’, zegt Geert Flipts van het Vlaams energieagentschap (VEA). ‘Maar het is duidelijk dat ze streng zal zijn. De grote vooruitgang zal geboekt moeten worden in de luchtdichtheid. Eigenlijk zijn onze huizen nu nog zo lek als een zeef.’

Het energiepeil van uw huis kunt u enkel naar beneden halen door te kiezen voor energiezuinige oplossingen, zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Daarom wil minister Van den Bossche ook dat elke nieuwbouwwoning een minimumpercentage aan hernieuwbare energie zelf moet kunnen opwekken. Maar hoeveel en hoe, daarover wordt nog gediscussieerd.

Ramen

Ook de isolatienormen worden nog strenger voor de nieuwbouwhuizen én bij renovaties. Dat geldt voor de hele schil van uw huis: vloer, muren en dak. Nochtans is er al veel gebeurd in Vlaanderen op dat vlak, zo blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau Essencia. De gemiddelde dikte van de muurisolatie met minerale wol bijvoorbeeld nam tussen 2004 en 2011 toe met 62,2 procent (en bedraagt vandaag 8,6 cm). Ook onze daken zijn er met 55 procent op vooruit gegaan. ‘Maar het K-peil van uw huis, dat aangeeft in hoeverre uw huis is geïsoleerd, is moeilijker naar beneden te halen dan het E-peil’, zegt Flipts.

‘Het probleem blijven de ramen, waarlangs je sowieso warmte verliest. Dat is nog het slechtste onderdeel van de huizen, daar zit het grootste warmtelek. De profielen van de ramen zijn wel al veel verbeterd, maar alleen driedubbel glas kan echt vooruitgang brengen. Dat is nog maar pas aan het doorbreken in Vlaanderen. Ik vermoed dat er vandaag zo’n vijf à zeven procent van de nieuwbouwwoningen driedubbel glas hebben. Maar het heeft natuurlijk ook even geduurd voor de Belgische fabrikanten mee waren in dat verhaal. In Duitsland, waar de normen sowieso veel strenger zijn, hebben we wel gezien dat zodra dat driedubbele glas ter beschikking was, het in een mum van tijd ook gebruikt werd in de helft van alle nieuwbouw.’

Thomas Verbeke

Partner Content