Vlaams minister Schauvliege versoepelt vossenjacht

13/01/12 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Tot op vandaag mocht er van 1 oktober tot 14 februari gejaagd worden op de vos. In de toekomst wordt het ook mogelijk om buiten die periode op vossen te jagen, maar dan wel onder strikte voorwaarden. Verschillende Vlaamse natuurorganisaties zijn niet opgezet met die uitbreiding.

Vlaams minister Schauvliege versoepelt vossenjacht

De jacht op vossen in Vlaanderen wordt uitgebreid, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Tot op vandaag mocht er van 1 oktober tot 14 februari gejaagd worden op de vos. In de toekomst wordt het ook mogelijk om buiten die periode op vossen te jagen, maar dan wel onder strikte voorwaarden.

De uitbreiding moet helpen om de schade die aangericht wordt door vossen te beperken, maar het is ook niet de bedoeling dat de vos "vogelvrij" wordt verklaard, zo legt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) uit. Naast de maatregel rond de vossenjacht, besliste de Vlaamse regering ook om de meldingsplicht voor de zondagsjacht af te schaffen en om de jacht op te schorten bij sneeuw en langdurige vorst.

De discussie over de vossenjacht woedt al langer. Jagersverenigingen vragen om meer te kunnen jagen op vossen omdat de dieren steeds meer schade veroorzaken, met name bij landbouwers en kippeneigenaars. Milieuverenigingen betwisten dan weer de noodzaak van een intensievere vossenjacht.

Uitbreiding onder voorwaarden

Minister Schauvliege heeft nu de knoop doorgehakt en de 'jaagperiode' uitgebreid, onder bepaalde voorwaarden. Zo mag er alleen worden opgetreden binnen de 500 meter van de plaats waar er schade verwacht wordt. Volgens Schauvliege is haar beslissing volledig in lijn met een advies van de Minaraad (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen).

Minister Schauvliege besliste ook om een aantal vereenvoudigingen door te voeren. Zo wordt de meldingsplicht voor zondagsjacht afgeschaft. Sinds enkele jaren is er een meldpunt waarop jagers zich moeten registreren als ze op zondag willen jagen. "Maar zowel voor de jager, de burger als de controlerende overheid bleek die regeling nutteloos", klinkt het. Daarnaast wordt een reeks meldingsformulieren gedigitaliseerd.

Tot slot is beslist om de jacht automatisch op te schorten wanneer er 5 cm sneeuw ligt (en dit tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw). Bedoeling is om het wild te beschermen. "Tegelijk kan de leidend ambtenaar van het Agentschap Natuur en Bos om redenen van natuurbehoud de jacht opschorten. Dit kan ook per provincie bij langdurige, harde vorst", aldus Schauvliege. Natuurorganisaties niet opgezet met nieuwe uitbreiding

Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen zijn niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om de vossenjacht onder voorwaarden uit te breiden. "De Vlaamse regering danst naar de pijpen van een kleine, weinig geloofwaardige jachtlobby", zo klinkt het scherp bij Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Wim Van Gils van Natuurpunt spreekt van "een slecht signaal". "In plaats van aan te geven hoe we kunnen samenleven met de vos, vindt de minister blijkbaar dat er voor de vos geen plaats is in Vlaanderen", luidt het.

Volgens Van Gils biedt een uitbreiding van de vossenjacht ook geen oplossing voor de problemen. "Wie zijn kippen wil beschermen, moet investeren in een gesloten nachthok, liefst aangevuld met een stevige omheining". Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen gaat nog een stapje verder en zegt onomwonden dat de jachtlobby haar slag heeft thuis gehaald. "Ik vind het bijzonder erg dat heel wat politici niets geleerd hebben uit de debatten die de voorbije jaren in Vlaanderen hebben plaatsgevonden. De deskundige mening van vossenspecialisten en andere wetenschappers wordt compleet genegeerd", aldus Rodts. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners