Vijfde Sumatraanse neushoorn in gevangenschap geboren in 120 jaar

23/06/12 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Een Sumatraanse neushoorn, een van de meest bedreigde diersoorten op aarde, is in gevangenschap bevallen.

Vijfde Sumatraanse neushoorn in gevangenschap geboren in 120 jaar

© AFP

Op het Indonesische eiland Sumatra is een Sumatraanse neushoorn, een erg bedreigde diersoort, in gevangenschap geboren.

UItzonderlijk
Dat is uitzonderlijk, aangezien er slechts vier geboortes van de soort in gevangenschap in 120 jaar waren, zo meldt een medewerker van het Indonesische park waar de mannelijke baby-neushoorn geboren werd.

"De moeder en haar jong stellen het zeer goed", aldus Widodo Ramono, een verantwoordelijke van het neushoorncentrum in het natuurpark Way Kambas. Mama Ratu was 16 maanden zwanger van haar baby. Het was haar derde zwangerschap. De andere twee eindigden in een miskraam.

De papa van de baby-neushoorn, Andalas, werd geboren in de Amerikaanse Cincinnati Zoo in 2001. Daarvoor was het 112 jaar geleden dat er een Sumatraanse neushoorn was geboren in gevangenschap.

Zes voetbalvelden per minuut
De Sumatraanse neushoorn - klein, behaard en met twee hoorns - is met uitsterven bedreigd. In het wild zouden er nog minder dan 200 exemplaren in Indonesië en Maleisië leven. De voorbije twintig jaar verdween de helft van de populatie immers, omdat haar habitat werd verwoest en ze het slachtoffer werd van stropers.

Volgens milieuactivisten verdwijnt jaarlijks twee miljoen hectare bos op de archipel, wat overeenkomt met zes voetbalvelden per minuut. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners