Vijandige oceaandiepte krioelt van het leven

De bodem van de Marianentrog in de Stille Oceaan werd verondersteld een te vijandige omgeving te zijn voor leven. Maar een onderzoeksteam heeft ontdekt dat het er krioelt van microscopisch leven. “De diepste delen van de zee zijn zeker geen dode zones”, zegt onderzoeker en professor Robert Turnewitsch.

In 2010 liet een internationaal wetenschapsteam een onbemande duikboot naar de bodem van de bijna elf kilometer diepe Marianentrog afzakken om stalen van de troebele afzetting op de zeebodem te verzamelen, zo schrijft BBC.

Na een zuurstofanalyse van de stalen werd duidelijk dat er ondanks het vijandige klimaat, zoals temperaturen tegen het vriespunt, hoge druk en volledige duisternis, toch heel wat microben aanwezig zijn. “Microben ademen zoals wij”, verklaart Turnewitsch, “Uit het zuurstofverbruik kunnen wij bijgevolg het leven en de activiteit op de bodem van de Mariantrog inschatten.”

Sleutelrol in klimaatregeling
Er werd zodanig veel organisch materiaal dat koolstof bevat, gevonden dat verondersteld wordt dat de microben in de Hadal zone, de diepste zone van de Stille Oceaan waar ook de Marianentrog toe behoort, een sleutelrol spelen in de koolstofcyclus en klimaatregeling van onze planeet.
“Grote hoeveelheden organisch materiaal dat koolstof bevat, verzamelen zich in deze troggen en spelen daardoor een belangrijke rol in het verwijderen van koolstof uit de oceaan en bijgevolg ook uit de bovenliggende atmosfeer”, aldus Turnewitsch.

Een tweede opmerkelijke ontdekking was dat de primitieve, eencellige organismen op de bodem van de Marianentrog tweemaal zo actief zijn als organismen in een ‘slechts’ zes kilometer diepe canyon in de buurt. Microben in de Marianentrog kunnen zich namelijk tegoed doen aan een overvloedige stroom van dode planen en dieren die van het zeeoppervlak naar beneden dwarrelen waar de ontbindende materie vast komt te zitten tussen de steile muren van de onderwatercanyon.

Buitenaards en dor terrein
Ook James Cameron, regisseur van onder andere Avatar, voerde onderzoek naar het leven in de Marianentrog. Op 26 maart 2012 daalde hij naar de bodem van de trog af om het record ‘diepste soloduik’ te verbreken. Bij zijn terugkomst beschreef hij de trog als ‘een buitenaards en dor terrein’.

Aan de recordpoging werd een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld. En op de herfstmeeting van de Amerikaanse Geofysische Unie in 2012 liet Cameron reeds weten samen met wetenschappers van het Scripps instituut een gigantische amoebe en garnaalachtige diertjes, vlokreeftjes genaamd, te hebben ontdekt. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content