Video: hoe we de klimaatverandering (zullen) voelen in Vlaanderen

17/09/15 om 18:18 - Bijgewerkt om 18:18

In welke mate zijn de effecten van de klimaatverandering nu al zichtbaar in Vlaanderen en België en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Video: hoe we de klimaatverandering (zullen) voelen in Vlaanderen

© REUTERS

Het Klimaatrapport 2015 confronteert met een filmpje de zichtbare en te verwachten klimaatveranderingen in Vlaanderen en België. Het eerste klimaatrapport werd samengeteld door Milieurapport Vlaanderen (MIRA) in samenwerking met experten van de KU Leuven, VITO en het KMI. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Heden

Ondanks belangrijke, natuurlijke schommelingen, zijn de effecten van klimaatverandering nu al zichtbaar in een aantal indicatoren, klinkt het.

Voorbeelden zijn een stijging van de jaargemiddelde temperatuur in Ukkel met bijna 2,4 graden ten opzichte van 200 jaar geleden, maar ook meer hittegolven en tropische dagen, meer regen en minder sneeuw. Sinds 1950 steeg het zeewater met bijna 12 centimeter en daalde de gemiddelde windsnelheid in het binnenland met 10 tot 15 procent. Nog opvallend: de 18 warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1833 vallen in de laatste 25 jaar.

Toekomst

De mate waarin het klimaat in Vlaanderen zal veranderen, hangt grotendeels af van de hoeveelheid CO2 die nog uitgestoten wordt. Het rapport destilleerde drie klimaatscenario's uit een 200-tal mondiale klimaatmodelsimulaties.

De scenario's geven over 100 jaar een stijging van de jaargemiddelde temperatuur tussen 0,7 en 7,2 graden aan. De toename van hittestress zal groter zijn in steden, met Antwerpen op kop, dan op het platteland.

Twee van de drie scenario's tonen een toename van de neerslag in de wintermaanden, die kan oplopen tot 38 procent. Winden kunnen in de winter tot 30 procent harder waaien. Ook wordt rekening gehouden met een stijging van het zeewater met een meter.

Gevolgen

Het rapport legt de nadruk op de gevolgen voor waterbeheer en voor de volksgezondheid (hittegolven en invloed op luchtkwaliteit). Modelmatig is bepaald dat 7,5 procent van Vlaanderen met een kleine kans kan overstromen, voor iets meer dan 2 procent is die kans groot. De jaarlijkse gemiddelde schade wordt op 50 miljoen euro geraamd. (KVDA)

Lees het Klimaatrapport 2015 op www.vmm.be

Onze partners