Verboden gassen vergroten gat in ozonlaag

10/03/14 om 07:14 - Bijgewerkt om 09:09

Vier gassen die onze ozonlaag aantasten en sinds 2010 zijn verboden, bevinden zich toch in de atmosfeer. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Utrecht.

Verboden gassen vergroten gat in ozonlaag

aarde © BELGAIMAGE

Wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten. Dat is opvallend, want de productie van dat soort gassen is al verboden sinds 2010.

Toch zijn de gassen - drie zogenoemde cfk's en een hcfk - sinds die tijd pas in de atmosfeer terecht gekomen. De concentratie van twee van de vier gassen stijgt bovendien nog steeds. Het is de onderzoekers niet duidelijk waar de gassen vandaan komen. "Mogelijk zijn het grondstoffen voor de productie van insecticiden of oplosmiddelen voor het reinigen van elektronische componenten", schrijft de universiteit.

De onderzoekers gebruikten een speciaal Russisch vliegtuig om luchtmonsters te nemen. Hoog in de atmosfeer werden met speciale meetapparatuur de gassen ontdekt. "Gelukkig hebben we deze stoffen ontdekt nu ze nog in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Onze ontdekking zal hopelijk snel tot maatregelen leiden", aldus de Utrechtse professor Thomas Röckmann. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners