Verbod op leeuwenjacht in Zimbabwe al na amper een week opgeheven

10/08/15 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:09

De Zimbabwaanse autoriteiten hebben een landelijk verbod op de leeuwen-, olifanten- en luipaardenjacht al na amper één week opgeheven.

Verbod op leeuwenjacht in Zimbabwe al na amper een week opgeheven

© Reuters

Het verbod werd ingesteld op 2 augustus naar aanleiding van de wereldwijde verontwaardiging over de dood van de bekendste leeuw van Zimbabwe, Cecil. Een Amerikaanse tandarts betaalde toen grof geld om Cecil te doden, net buiten het Hwange National Park in het westen van Zimbabwe.

Tot het verbod werd ingesteld, was jagen op wilde dieren toegelaten in Zimbabwe, behalve in beschermde parken. Cecil verbleef in zo'n beschermd park, maar werd aan de hand van voedsel weggelokt uit zijn habitat. Vandaar de invoering van het algemeen verbod.

Maar een in een gelekt document van de Zimbabwaanse vereniging voor professionele jagers en gidsen blijkt nu dat na onderhandelingen met de relevante Zimbabwaanse autoriteiten het verbod niet langer van kracht is. Zo schrijft de nieuwssite New Zimbabwe.

Inkomsten

De vrees bestond immers dat het verbod zou leiden tot een stijging van de illegale stroperij omdat safari-operatoren hun verloren inkomsten zouden willen compenseren. Sommige gemeenschappen hangen immers sterk af van de commerciële jacht.

Toch gelden er enkele uitzonderingen. De leeuwenjacht is nog steeds verboden in de regio waar Cecil werd gedood, alsook in een ander gebied waar een tweede leeuw onlangs illegaal werd neergeschoten. (TE)

Lees meer over:

Onze partners