Venezuela scoort zeer slecht in CO2-uitstoot per inwoner

© Reuters

China is het land dat de meeste CO2 uitstoot op deze planeet. Maar als men de uitstoot per inwoner berekent, dan voeren het olierijke Venezuela, enkele van zijn Caraïbische buren en andere grote olieproducenten de rangschikking aan.

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie stootte China in 2008 7,03 miljard ton CO2 uit, 23 procent van het mondiale totaal. Dat komt op 5,3 ton per inwoner. Venezuela stoot nauwelijks 0,56 procent van het wereldtotaal uit: 169,5 miljoen ton. Maar per inwoner komt dat op 6 ton.

De energiesector is verantwoordelijk voor 95 procent van de Venezolaanse uitstoot: 35 procent voor transport, 48 procent voor olie-industrie en elektriciteitscentrales en 17 procent voor de rest van de industrie, zegt ingenieur Juan Carlos Sánchez, lid van het VN-klimaatpanel.

10 kilometer per literHij ziet “verspilling” in het Venezolaanse brandstofverbruik. “De olie is er de goedkoopste ter wereld, twee dollarcent per liter, dat dekt niet eens de productiekosten. Dat is de doodsteek voor elk plan voor spaarzaam of efficiënt gebruik.”

Aan het hoge brandstofverbruik moet men ook de ontbossing toevoegen, zegt bosexpert Julio César Centeno, hoogleraar aan de Universiteit van de Andes. In Venezuela wordt jaarlijks 240.000 hectare gekapt. “De helft van het grondgebied is met bossen bedekt maar de achteruitgang loopt op tot 0,6 procent per jaar.”

Het Venezolaanse autopark is gulzig. De vijf miljoen auto’s verbruiken 300.000 vaten (van 159 liter) brandstof per dag. “Met als verzwarende omstandigheid dat het rendement 10 kilometer of minder per liter bedraagt, waardoor 250 gram CO2 per gereden kilometer in de atmosfeer terechtkomt. In Europa is dat bijvoorbeeld 140 gram en daar zijn plannen om de uitstoot tot 95 gram terug te brengen in 2020”, zegt Centeno.

Caraïbische buren

De Caraïbische buren scoren niet beter. Trinidad en Tobago is goed voor “nauwelijks” 49,7 miljoen ton CO2 per jaar, maar per inwoner betekent dat 37,3 ton. Daarmee komt het op de tweede plaats van de wereldranking, waarin de Nederlandse Antillen (met Curaçao als grootste eiland) met 31,9 ton per inwoner de vierde plaats bezetten en Aruba met 21,7 ton de negende plaats bezet.

Curaçao heeft een olieraffinaderij, die al sinds 1918 operationeel is. Trinidad en Tobago is een gasproducent. Op de andere kleine eilanden zijn vliegtuigen verantwoordeljik voor het hoge brandstofverbruik.

Door hun kleine bevolking komen kleinere landen of gebieden snel bovenaan in deze rangschikking van CO2-uitstoot per inwoner. Dat is ook het geval voor Luxemburg, dat op de achtste plaats staat, het Britse Gibraltar, de Franse archipel Saint-Pierre en Miquelon en de Deense Faeröereilanden.

Qatar

De rangschikking wordt aangevoerd door Qatar, met 53,5 ton per inwoner. In de top twintig staan nog andere grote olieproducenten: de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Koeweit, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Oman en Kazachstan.

In deze club valt Venezuela op door de afwezigheid van een beleid dat de CO2-uitstoot moet terugdringen of compenseren, ondanks grote beloftes op internationale fora, zegt Sánchez.

Doordat de waterkrachtcentrales niet voldoen is Venezuela begonnen met elektriciteitscentrales op petroleum, terwijl het juist gas zou moeten gaan gebruiken, “dat dezelfde elektriciteit kan genereren met 40 procent minder CO2-uitstoot”, zegt Centeno. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content