Vandaag 24 graden, volgend weekend sneeuw

© Reuters

In Ukkel is een temperatuur van 24,3 graden gemeten. Dat is niet alleen een dagrecord, het is ook de hoogste temperatuur ooit gemeten in de laatste tien dagen van oktober.

De normale maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar in Laag- en Midden-België is 14 graden. Het vorige dagrecord voor 22 oktober bedroeg 23,6 graden en stamt uit 1937, zo meldt weerman David Dehenauw.

Aan de kust is het iets koeler, maar in het hoger gelegen Elsenborn werd ook 24 graden gemeten. Dat heeft te maken met het fenomeen van temperatuursinversie, waardoor het op grotere hoogte warmer is dan in de lager gelegen gebieden. Ukkel ligt 105 meter boven de zeespiegel, Elsenborn op 570 meter.

Sneeuw

Toch bergen we winterjassen en sjaals best niet te ver op, want tegen het weekend krijgen we een ferme afkoeling. Volgende zaterdag zouden de maxima in de Hoge Venen maar rond 3 à 4 graden uitkomen. ’s Nachts gaat het er vriezen. Ook in het centrum van het land halen we zaterdag niet meer dan 8 graden, of een afkoeling van 15 graden in vijf dagen.

Als er in het weekend neerslag zou vallen, kan dat in de Hoge Venen sneeuw zijn. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content