Unesco zet unieke natuur op Werelderfgoedlijst

© Reuters

De Unesco zet unieke natuurgebieden in Duitsland, Japan, Kenia en Australië op de Erfgoedlijst.

De Unesco heeft zaterdag beslist vijf Duitse beukenbossen toe te voegen aan de lijst voor het Werelderfgoed Natuur. Vrijdag werden ook al de Ningaloo Coast in Australië, de Ogasawara-eilanden in Japan en de meren van de Rift Valley (Bonde la Ufa) in Kenia op de lijst gezet. Dat meldt de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen dat de Unesco adviseert.

Duitse beukenbossen

De vijf Duitse beukenbossen liggen in de Duitse deelstaten Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Thueringen en Hessen en zijn uitlopers van de oerbossen in de Karpaten die op het grondgebied van Slovakije en Oekraïene liggen. Deze oerbossen werden in 2007 al op de lijst gezet.

Keniaanse meren

De Keniaanse meren Elementaita, Nakuru en Bogoria staan volgens de IUCN bekend om hun ongekende schoonheid en biodiversiteit. “De drie meren maken onderdeel uit van een van ’s werelds grootste vogeltrekroutes, waar onder andere de roze pelikaan en de kleine flamingo veel voorkomt”.

Japanse eilanden

De Ogasawara-eilanden liggen ongeveer 1.000 kilometer onder de grote Japanse eilanden. “Door hun geïsoleerde ligging ontwikkelt de natuur op de meer dan 30 eilanden zich onafhankelijk van andere gebieden. Het Ogasawara-gebied bevat meer dan 140 soorten planten en dieren die alleen hier voorkomen” verduidelijkt de IUCN in een mededeling.

Australische kust

In het Ningaloo Reef voor de Australische kust leeft dan weer de grootste vissensoort ter wereld, de Walvishaai, naast meer dan 500 tropische vissoorten en 220 koraalsoorten. “Er zwemmen ook zeeslangen, walvissen, zeeschildpadden en haaien rond”.

Van alle landen telt Australië de meeste gebieden op de lijst voor Werelderfgoed Natuur.

Het Werelderfgoedcomité van de Unesco zit al een hele week in Parijs samen. Het bekijkt 37 projecten die landen indienden. (Belga/EE)

Op de Werelderfgoedlijst staan 900 opmerkelijke cultuur- en natuursites uit 151 landen. Ons land heeft 10 monumenten op de lijst staan, onder meer de Brusselse Grote Markt, de Vlaamse begijnhoven of het historisch stadscentrum van Brugge. De Vereniging van Frituuruibaters voert campagne om het frietkot op de Werelderfgoedlijst op te nemen.

Belgische sites op de Werelderfgoedlijst van de Unesco

1. Vlaamse begijnhoven (1998)

2. Scheepsliften in het Canal du Centre en de omgeving, La Louvière en Le Roeulx (1998)

3. Grote Markt van Brussel (1998)

4. Belforten (1999)

5. Historisch centrum van Brugge (2000)

6. Herenhuizen van de architect Victor Horta in Brussel (2000)

7. Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes in Bergen (2000)

8. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik (2000)

9. Plantin-Moretuscomplex in Antwerpen (2005)

10. Stocletpaleis in Brussel (2009)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content