Uitgestorven apensoort herontdekt op Borneo

© AFP

Wetenschappers hebben in een streek op Borneo een apensoort herontdekt, waarvan gedacht werd dat ze uitgestorven was.

Wetenschappers hebben in een streek op Borneo een apensoort herontdekt, waarvan gedacht werd dat ze uitgestorven was. Het gaat om grijsharige Hoses langoeren (Presbytis hosei canicrus), die tot de familie van mutslangoeren (Trachypithecus cristatus) behoren. Dat meldt het team in het American Journal of Primatology.

Verborgen camera

Het wetenschappelijk team rond professor Brent Loken van de Simon Fraser Universiteit in Burnaby (Canada) slaagde erin met verborgen camera’s opnames van de uiterst zeldzame primaten te maken.

De natuurlijke habitat van de mutslangoeren strekt zich uit over Borneo, de Indonesische eilanden Sumatra en Java, Maleisië en Zuid-Thailand. Ze wordt door bosbranden, jacht, houtkap, plantages en mijnbouw bedreigd.

Verdwenen

De grijsharige Hoses langoeren werden tot nog toe in het noordoosten van Borneo vermoed. Ze golden lange tijd als spoorloos verdwenen. In 2008 ontdekten de wetenschappers exemplaren verder westelijk in het Wehea-woud, een 38.000 hectare groot, zo goed als onaangetast natuurgebied in de provincie Oost-Kalimantan. Kalimantan is de naam van het Indonesisch deel van Borneo. In het noorden van het eiland liggen ook twee Maleisische provincies en het onafhankelijk staatje Brunei.

“De ontdekking was een verrassing, omdat het Wehea-woud buiten het gebied ligt waarin deze apensoort vermoed werd”, verklaarde Loken. “We moeten nu uitzoeken hoe groot de populatie is”. Primatenonderzoekers vreesden dat de ondersoort was uitgestorven. Foto’s van levende dieren waren er tot nu toe niet, slechts enkele oude museumexemplaren. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content