Tyfoon Haiyan raast over Vietnam en Zuid-China

11/11/13 om 09:19 - Bijgewerkt om 12:17

De supertyfoon Haiyan, die op de Filipijnen wellicht meer dan 10.000 mensenlevens eiste, heeft het noorden van Vietnam en het zuiden van China bereikt. De tyfoon is intussen afgezwakt tot een tropische storm met windsnelheden van circa 120 km/u.

Tyfoon Haiyan raast over Vietnam en Zuid-China

Haiyan komt aan land in Vietnam © ImageGlobe

Haiyan heeft in de Chinese eilandprovincie Hainan minstens drie dodelijke slachtoffers gemaakt. Zeven bemanningsleden van een vrachtschip zijn vermist. Er werden 39.000 mensen geëvacueerd, zo hebben de provinciale autoriteiten meegedeeld.

Haiyan kwam vanochtend aan land met windsnelheden van ongeveer 120 kilometer per uur. Op bepaalde plaatsen viel er in 24 uur tijd tot 291 milliliter regen. Tientallen huizen werden vernield.

Ook Vietnam krijgt maandag te maken met Haiyan. Daar werden nog geen slachtoffers gemeld van de tropische storm, maar er vielen zeker 10 doden en 67 gewonden bij de voorbereidingen. Het gaat vaak om mensen die een val maakten toen ze probeerden hun dak te verstevigen voor de aankomende storm.

Vietnam had de nodige voorzorgen genomen. Zo werden meer dan 600.000 mensen geëvacueerd.

Kaart: de Chinese eilandprovincie Hainan


Grotere kaart weergeven


Hulp

Haiyan raasde eerder met windsnelheden tot meer dan 300 kilometer per uur over de Filipijnen. Daar vreest men voor meer dan 10.000 doden.

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft een oproep gedaan voor meer internationale hulp voor de slachtoffers. Hij toont zich in een verklaring 'uiterst bezorgd' over de impact van de tyfoon. De VN-chef wijst op de moeilijkheid om de hulp ook in de meest afgelegen getroffen regio's te krijgen. Hij roept de hulporganisaties op om samen te werken met de lokale autoriteiten om zo de krachten te bundelen.

Vanuit de hele wereld wordt intussen hulp naar de Filipijnen gestuurd. Ook vanuit België vertrekt een B-FAST-team met hulpverleners voor het opzetten van een veldhospitaal en het aanleggen van eenwaterzuiverringsstation.

Ban Ki-moon dankt de landen die al hulp hebben opgestuurd en roept de

internationel gemeenschap op tot solidariteit met de getroffen inwoners van de Filipijnen. (Belga/KVDA)

Onze partners