Twee warme dagen maken de zomer niet: het wordt opnieuw veel te lang veel te koud

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Vandaag en morgen wordt het voor het eerst dit jaar echt warm met temperaturen boven de 30 graden. Maar twee warme dagen maken de zomer niet. Voor het einde van de week maakt het kwik een duik van 10 graden. Daarna blijft het alweer veel te koud voor de tijd van het jaar.

Het KMI verwacht vandaag zeer warm weer met maxima ruim boven de 30 graden. Ook woensdag wordt het heet. Het kwik stijgt in de Kempen tot 34 graden.

Maar het eerste venster op de zomer wordt meteen weer gesloten. Woensdagavond gaat het fors onweren. Donderdag krijgen we hevige buien en plaatselijk hevig onweer. Vrijdag maakt het kwik een duik van 10 graden. De rest van de maand blijft de thermometer ruim beneden de 20 graden.

Koude dagen

Voor de start van de zomervakantie op 1 juli blijft het veel te koud voor de tijd van het jaar. Het KMI verwacht van dinsdag 26 juni tot maandag 1 juli maxima tot 18 graden. Dat is enkele graden minder dan normaal.

Zo blijft het weer vastgeroest in een stramien dat zich al toont van bij de start van dit kalenderjaar. We hebben al meer dan een half jaar slecht weer dat vooral gekenmerkt wordt door temperaturen die verschillende graden onder het jaargemiddelde liggen. De winter sleepte eindeloos lang aan en de lente werd gekenmerkt door een opeenvolging van koude dagen.

Opwarming van de aarde

Zoals weerman Eddy De Mey al eerder zei op deze website, is de aanhoudende koude een gevolg van de opwarming van de aarde. Doordat het ijs op de Noordpool smelt, wordt koude lucht in onze richting gevoerd. Die komt in botsing met het normale weer dat klassiek beïnvloed wordt door een west-oost stroming. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme, overheersen de koude temperaturen.

Wat we nu meemaken is een blokkade van het weer. ‘Ons weer wordt normaal gekenmerkt door veel verandering,’ zei De Mey. ‘Enkele dagen mooi weer, worden afgewisseld met enkele dagen minder weer. Ons weer is veranderlijk. De afgelopen vijf jaar was dat steeds minder het geval. We kennen langere periodes van hetzelfde weer. Dat komt doordat hogedrukzones geblokkeerd raken, ook door de opwarming van de aarde.’

Koudste zomer in 200 jaar?

Het ziet er niet naar uit dat er snel een verbetering in zicht is. Terwijl Belgische weersvoorspellers zich niet wagen aan lange-termijnvoorspellingen, heeft de Franse weerzender Météo al gezegd dat we de koudste zomer in 200 jaar krijgen.

Er is geen wetenschappelijke basis voor weersvoorspellingen over de periode van enkele maanden, maar het staat wel vast dat ons weer al maandenlang van slag is, dat het veel te koud is en dat er op korte termijn geen gunstige vooruitzichten zijn. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content