Tuimelaars identificeren zich al fluitend

© Reuters

De dolfijnen zenden een signaal uit dat voor elk dier afzonderlijk uniek is en gebruikt wordt om zich te identificeren wanneer twee groepen elkaar tegenkomen in zee.

Tuimelaars zijn in staat om door te fluiten een soort handtekening te zetten. De dolfijnen zenden een signaal uit dat voor elk dier afzonderlijk uniek is en gebruikt wordt om zich te identificeren wanneer twee groepen elkaar tegenkomen in zee. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Proceedings of the Royal Society B.

Onderzoekers van de Schotse universiteit van Saint-Andrews gebruikten onderwatermicrofoons om de tuimelaars te registreren langs de noordoostkust van Schotland. Uit analyse van de geluidsfragmenten blijkt dat de tuimelaars zich identificeren aan de hand van een soort gefloten handtekening.

Het gefluit lijkt identiek, maar blijkt bij diepgaander onderzoek voor elk individu eigen variaties te hebben. Wanneer groepen tuimelaars elkaar voor het eerst tegenkomen is per groep telkens een enkel type gefluit te horen, wat er volgens de onderzoekers op kan duiden dat het de leider van de groep in kwestie is die dan “zijn handtekening” zet”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content