Tsunami-alarm in Indische Oceaan opgeheven

11/04/12 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

Na twee zware aardbevingen voor de westkust van het Indonesische eiland Sumatra is enkele uren rond de hele Indische Oceaan een tsunami-alarm van kracht geweest. Op Sumatra bleef de hoogte van de golven beperkt tot 80 centimeter.

Tsunami-alarm in Indische Oceaan opgeheven

© AFP

Dat meldt het Indonesisch geofysisch agentschap. Het eiland Koh Miang voor de kust van Thailand mat golven van 10 cm. Het tsunami-alarm is intussen opgeheven.

Volgens Duitse experts die het tsunami-waarschuwingssysteem hielpen installeren voor de Indonesische kusten, ging het om een horizontale beving eerder dan een verticale, waardoor de kans op een tsunami kleiner is.

Naschok

De eerste schok had volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) een kracht van 8,6 op de Schaal van Richter en was zelfs in Singapore, Thailand en India voelbaar. Het epicentrum lag op 33 kilometer diepte in de Indische Oceaan, op 495 km van Banda Atjeh, de hoofdstad van de provincie Atjeh op Sumatra.

Na de oorspronkelijke beving volgde een naschok met een kracht van 8,2. Er zijn (voorlopig) geen meldingen van eventuele schade of slachtoffers.

Regelmatig bevingen

De regio wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. In Atjeh eiste de zware tsunami van 26 december 2004 170.000 doden. Aan die tsunami ging een aardbeving van 9,1 op de Schaal van Richter vooraf. De aardbeving die het noordoosten van Japan op 11 maart vorig jaar trof, had een kracht van 9,0.

Het epicentrum van deze beving ligt wel veel verder van de kust dan het epicentrum van de beving in 2004:

Earthquake map Sumatra 2004 and 2012 weergeven op een grotere kaart

(KVDA/SD)

Onze partners