Treedt Aarde na 11.700 jaar nieuw tijdperk binnen?

Welkom in het Antropoceen © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een groep van geologen, klimaatwetenschappers en ecologen is in Berlijn bijeen om te beslissen of de impact van de mens op de planeet groot genoeg is om er een nieuw tijdperk aan te wijden: het Antropoceen.

Na 11.700 jaar is het mogelijk gedaan met het Holoceen, het huidige tijdperk waarin we leven. De Antropoceen Werkgroep, een interdisciplinaire groep van wetenschappers en humanisten die onder de paraplu van de International Commission on Stratigraphy werkt, komt namelijk voor het eerst bijeen in Berlijn om een voorstel uit te werken voor een formele ratificatie van het Antropoceen als nieuw officieel onderdeel van de geologische tijdschaal.

De term ‘Antropoceen’ verwierf bekendheid in de jaren 80 dankzij de ecoloog Eugene F. Stoermer. Het verwijst naar een tijdperk waarin het Aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit.

De voorbije 11.700 jaar leeft de mensheid in het geologische tijdvak Holoceen, dat het Pleistoceen opvolgde en gekenmerkt wordt door warmere en nattere omstandigheden die na het einde van de laatste ijstijd kwamen. In deze periode is de wereldbevolking sterk gegroeid.

De Antropoceen Werkgroep heeft zichzelf tot 2016 gegeven om een voorstel uit te werken. In welk tijdvak we leven wordt uiteindelijk beslist door de International Commission on Stratigraphy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content