Titicacameer raakt steeds meer vervuild

01/02/12 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

Het Titicacameer raakt meer en meer vervuild. Het kreeg de titel van het meest bedreigde meer van 2012.

Titicacameer raakt steeds meer vervuild

Het Titicacameer heeft de weinig benijdenswaardige titel "het Bedreigde Meer van het Jaar 2012" gewonnen. De vervuiling van het grootste drinkwaterreservoir in Zuid-Amerika bedreigt de bestaansvoorwaarden van twee miljoen mensen, meldt natuurorganisatie Global Nature Fund (GNF) naar aanleiding van de World Wetlands Day.

Het meer ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia en is een toeristische trekpleister. Met meer dan 3.800 meter boven de zeespiegel is het meer ook het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. De gestaag aangroeiende bevolking in de regio leidt echter tot een overmatig gebruik van het meer, de oevers en aangrenzende landoppervlakten, aldus GNF. Naast huishoudelijk afvalwater komt verontreindigd water uit de levensmiddelen- en houtindustrie in het meer terecht.

De gevolgen van de verontreiniging zijn al zichtbaar: eendenkroos bedekt reeds een groot deel van de Puno-inham in Peru. "Wanneer de planten het wateroppervlak doen dichtgroeien, raakt geen licht meer naar onder", aldus Bettina Schmidt van het GNF. "Het meer raakt vol modder en de levende wezens krijgen niet genoeg zuurstof." Bovendien is het waterpeil drastisch gedaald en bedraagt de regenperiode nog drie in plaats van zes maanden.

Visbestanden nemen af

Vele gemeenten rond het meer leven van de visvangst, maar de slechtere waterkwaliteit doet het visbestand afnemen. Twee nieuwe waterzuiveringsinstallaties moeten de waterkwaliteit opnieuw opkrikken, maar het is nog niet duidelijk of daar genoeg geld voor beschikbaar is. Het GNF wil daarom via een project de inheemse bevolking over de gevolgen van de klimaatsverandering informeren.

In samenwerking met het stadsbestuur van La Paz moet een concept voor de bescherming van het klimaat voor de miljoenenstad uitgewerkt worden. (Belga/INM)

Onze partners