Tips voor een groener leven van Joke Schauvliege

03/04/13 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Joke Schauvliege (43), Vlaams minister van Milieu en Natuur, geeft tips om groener in het leven te staan. 'De verwarming mag wat minder'

Tips voor een groener leven van Joke Schauvliege

© ImageDesk

1. Hoe draagt u bij tot een duurzame samenleving?
We hebben een biologische tuin en een zonneboiler. Ik neem ook de fiets voor korte afstanden, en ga soms met de trein werken. Ook als minister lukt dat. Mijn kinderen geef ik een drinkfles en een brooddoos mee naar school, in plaats van plastic verpakkingen. We letten ook erg op dat elektrische toestellen uit staan als we ze niet gebruiken, en dat het licht overal uit is als we weg zijn.

2. Wat zou u nog beter kunnen doen?
Ik heb het graag warm, dus de verwarming staat soms te hoog.

3. Waaraan ergert u zich bij anderen? Dat mensen ook voor kleine afstanden de auto nemen. We moeten zulke routines ter discussie stellen.

4. Waar en hoe kan de overheid helpen bij de uitbouw van een duurzame samenleving?
De overheid moet vooral sensibiliseren. Dat doen we van bij het begin, in het onderwijs. Spaarzaam met energie omgaan kun je vroeg leren. De overheid kan ook normen opleggen, zodat we bijvoorbeeld evolueren van een afvalbeleid naar het gebruik van duurzaam materiaal. Subsidies werken soms ook, om een mentaliteit te veranderen. Maar subsidies zijn eindig, zoals die voor de zonnepanelen.

5. Bent u bereid om meer te betalen voor een 'groen' product? Ja. Ik wantrouw spotgoedkope voeding, bijvoorbeeld. Je weet dat dat niet normaal kan zijn. Ik wil gerust een eerlijke prijs voor eerlijk eten betalen. Het kan niet blijven duren dat voeding die we met het vliegtuig laten overkomen de goedkoopste is.

Lees meer over:

Onze partners