Tijgerpopulatie in India aanzienlijk gestegen

20/01/15 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:45

Sinds 2011 is het aantal tijgers in India gestegen van 1.706 naar 2.226.

Tijgerpopulatie in India aanzienlijk gestegen

© Reuters

Volgens recente cijfers van het Indiase ministerie van Milieu is de tijgerpopulatie in India de voorbije drie jaar met maar liefst 30 procent gestegen. Er zouden nu 2.226 tijgers in India rondlopen. In 2011 waren dat er nog 1.706.

Chinese medicijnen

Daarmee is India de thuisbasis van 70 procent van de gestreepte roofkatten in de wereld. 'Terwijl de tijgerpopulatie in de rest van de wereld daalt, stijgt ze in India. Dat is geweldig nieuws', reageert de Indiase Milieuminister Prakash Javadekar.

Terwijl in het begin van de 20e eeuw nog zo'n 100.000 tijgers in India leefden, was dat aantal in 2008 gedaald naar amper 1.411.

India worstelt al langer om de laatste honderden tijgers te beschermen tegen illegale internationale handel die delen van de dieren aan de traditionele Chinese medicijnenmarkt levert. Maar ook het verlies van habitat, het tekort aan prooien en het slechte beheer van tijgerreservaten zijn een probleem.

Ongewenst bezoek

Omdat bovendien de grens tussen de natuurlijke habitat van roofdieren en menselijke activiteiten langzaam vervaagt, krijgen Indiase dorpen ook steeds meer ongewenst bezoek van de dieren. Hun natuurlijke prooien, de nijlgau (een grote antilopesoort) en wilde zwijnen, worden immers steeds meer door stropers bejaagd. Die verkopen het vlees aan de lokale bevolking tegen veel goedkopere prijzen dan bijvoorbeeld schapenvlees.

Vorig jaar werd het dorpje Bijua in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh opgeschrikt door een moordende Bengaalse tijger die een 10-tal volwassenen doodde.

Lees meer over:

Onze partners