Tijdslijn: duizenden zieken en miljarden schade

© Reuters

Een overzicht van het begin van de EHEC-uitbraak tot nu.

24 mei In Duitsland eist de EHEC-bacterie de eerste 3 doden. Twee bejaarde dames en een jonge vrouw van 23. Tientallen anderen liggen in het ziekenhuis, besmet met de bacterie.

26 mei De Duitse overheid waarschuwt voor tomaten, komkommers en sla uit het noorden van het land. Deze zouden de oorzaak zijn van de EHEC-bacterie. Ondertussen liggen al 350 slachtoffers in het ziekenhuis.

27 mei Een zevende persoon besmet met de EHEC-bacterie overlijdt. Dit keer is het een 38-jarige vrouw.

29 mei België wordt omringd door landen waar de EHEC-bacterie opduikt. In Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk worden slachtoffers opgenomen in het ziekenhuis.

29 mei Duitsland verklaart dat de EHEC-bacterie afkomstig is van Spaanse komkommers, tot grote woede van Spanje.

29 mei Frederic Vincent van het EU-consumentenbeleid verklaart dat groenten in elk stadium van het productieproces besmet kunnen geraken met de EHEC-bacterie. Spanje is dus niet noodzakelijk de schuldige als EHEC teruggevonden wordt op Spaanse komkommers.

30 mei België verbiedt uit voorzorg toch de invoer van Spaanse komkommers.

31 mei Duitsland telt de vijftiende dode. Het gaat om een vrouw van 85 jaar. Ondertussen zijn er al 1500 besmettingen.

31 mei Er blijken toch nog Spaanse komkommers verkocht te worden in ons land.

31 mei In Zweden overlijdt het eerste niet-Duitse slachtoffer aan de gevolgen van de EHEC-bacterie. Het gaat om een 59-jarige vrouw die pas in Duitsland op vakantie was.

31 mei Laboratoriumtests wijzen uit dat Spaanse komkommers niet de oorzaak zijn van de EHEC-bacterie. Duitsland geeft openlijk toe dat het zich vergist heeft. Erger is dat nu niemand een idee heeft waar de bacterie dan wel vandaan komt.

31 mei Duitse wetenschappers zeggen dat de piek van de epidemie nog niet bereikt is. Er zullen nog meer slachtoffers vallen. Het zal nog maanden duren vooraleer de crisis onder controle is.

1 juni Spanje eist een schadevergoeding van Duitsland. De Spaanse landbouwers schatten dat ze 200 miljoen euro per week verliezen omdat Duitsland gezegd had dat de EHEC-bacterie zich verspreidt via Spaanse komkommers.

2 juni Spaanse boeren dumpen 300 kilo fruit en groenten voor het Duitse consulaat in Valencia uit protest met het crisisbeleid van de Duitse overheid.

2 juni Rusland voert een totaalverbod in op de invoer van groenten uit Europa. Alle Europese groenten die al in het land zijn, worden in beslag genomen. Voor de Belgische groententelers betekent dit een strop van 30 miljoen euro. Op Europees niveau gaat het om 4 miljard euro.

2 juni In Duitsland zijn al 16 mensen overleden aan de EHEC-bacterie.

2 juni De Boerenbond vraagt aan Europa om de schade die ze lijden door de EHEC-bacterie te compenseren.

2 juni Ook in de Verenigde staten zouden ondertussen mensen besmet zijn met de EHEC-bacterie. MSNBC meldt dat zeker drie mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

2 juni

De Europese Commissie gaat Rusland om “uitleg” vragen nadat dat land heeft beslist de invoer van verse groenten uit alle EU-landen te verbieden wegens de uitbraak van de mysterieuze, door de EHEC-bacterie veroorzaakte epidemie. Brussel noemt de maatregel “disproportioneel”.

3 juni De groentenmarkt in België stort volledig in. Het gros van de groenten die worden aangeboden op de veiling van Sint-Katelijne-Waver moet worden vernietigd omdat er geen kopers zijn. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters lijden de telers op een week tijd 6 miljoen euro verlies.

4 juni Het dodental staat op 19, het slachtoffer in Zweden inbegrepen. Het is duidelijk dat de EHEC-crisis Europa zal achterlaten met een fincanciële kater. (NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content