Tientallen vriesdoden in Oost-Europa

30/01/12 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

De winter heeft vooral Oost-Europa vast in zijn greep. De scholen in het verre Siberië bleven gesloten, het Russische gasverbruik bereikte recordniveaus. Alleen al in Polen vroren sinds het weekeinde tien mensen dood.

Tientallen vriesdoden in Oost-Europa

© Reuters

Min 54 graden in Siberië

Wegens de verschrikkelijke koude tot min 45 graden mocht de schoolgaande jeugd maandag in Siberië thuisblijven. Op het koudste bewoonde plekje op aarde in het Russische stadje Ojmjakon waren de mensen echter nog gelaten, zei bestuurder Vassili Mestnikov. In de loop van de nacht zakte het kwik tot min 54 graden. De bewoners van de Russische deelrepubliek Jakoetië in het Verre Oosten zijn dergelijk temperaturen gewoon. Wegens de vrieskou is sinds enkele dagen het gasverbruik voor de eerste keer naar twee miljard kubieke meter per dag gestegen, aldus het persagentschap Interfax volgens cijfers van energiemaatschappijen. Dat is zoveel als het jaarlijks verbruik in bijvoorbeeld EU-lidstaat Bulgarije.

10 doden in Polen

Minstens tien mensen zijn sinds het weekeinde in Polen doodgevroren. Alleen al in de nacht van zondag op maandag kwamen bij ijzige temperaturen onder nul vijf mensen om het leven, aldus Binnenlandse Zaken. De politie controleert uitgebreid in volkstuintjes of op verlaten terreinen, die zowel daklozen of bedronken mensen als toevlucht dienen. Het ministerie waarschuwt voor koolmonoxidevergiftigingen in woningen met kolenkachels en slechte verluchting. Alleen al in het weekeinde werden 49 mensen daardoor getroffen, evenwel zonder doden.

Recordtemperaturen in Bulgarije

Wegens de ijzige koude werd in heel het land de tweede alarmfase oranje uitgeroepen. Het koudst was het met 24 graden onder nul in de stad Tshirpan, berichtte de staatsradio. Voor de Midden-Bulgaarse stad is dat een nieuw record - het oude dateert van 1933. In 183 scholen was er wegens de koude en griep geen les. IJzel maakte van vele wegen en voetpaden glijbanen. Tientallen mensen moesten met arm- en/of beenbreuken naar het ziekenhuis.

Treinsporen breken in Tsjechië

Op twee spoorwegtrajecten in het oosten van het land braken door het vriesweer de treinsporen. De laagste temperatuur werd met min 20,9 graden in de gemeente Svetla Hora in het Altvatergebergte gemeten. Tegen het eind van de week kan het kwik volgens meteorologen op sommige plaatsen zelfs tot min 35 dalen.

4 vriesdoden in Baltische staten

Volgens de weerkundige diensten zijn in Estland, Letland en Litouwen begin februari 's nachts temperaturen van min 30 graden mogelijk. De autoriteiten hebben al waarschuwingen voor de komende koude gegeven en de bevolking aangeraden de

woning zo weinig mogelijk te verlaten. Minstens vier mensen vroren dood in de Baltische staten. De benen van een dakloze moesten door bevriezing geamputeerd worden.

18 vriesdoden in Oekraïne

In Oekraïne vroren in de nacht van zondag op maandag zes mensen dood, aldus Gezondheid in de hoofdstad Kiev. Daarmee zijn nu in de afgelopen weken in totaal al 18 mensen het slachtoffer geworden van de ijzige temperaturen. In het op een na grootste land van Europa zijn momenteel 1500 verwarmde plaatsen geopend, waar kosteloos eten en drank wordt aangeboden. Woensdag zal het kwik verder dalen naar min 30 graden.

1 vriesdode in Slovakije

In Slovakije vonden de hulpdiensten maandagmorgen naast een brandweerkazerne een fel onderkoelde, onbekende man. Het lukte niet hem te reanimeren, aldus het staatspersagentschap TASR.

Koudegolf in Spanje

Uitlopers van de koudegolf hebben ook Spanje bereikt. Op het vakantie-eiland Mallorca sneeuwt het in de bergstreek Sierra de Tramuntana, voor de eerste keer dit jaar. Op het vasteland was er in grote delen van Noord- en Midden-Spanje nachtvorst. Volgens de weerkundige dienst Aemet werd in de omgeving van Huesca in het noorden van het land min negen graden gemeten.

72-jarige man vriest dood in Oostenrijk

Twintig kilometer ten westen van Wenen overleed maandagmorgen een 72-jarige man. Hij was met zijn auto in een riviertje geschoven. In een poging zich te bevrijden, werd hij door de stroom meegesleurd. Hij kon zich nog uit water redden, maar bevroor op de oever. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners