Tien weetjes over Mount Everest

© AFP
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Exact zestig jaar geleden beklommen sir Edmund Hillary en sherpa Tenzig Norgay als eersten de Mount Everest. Tien feiten op een rij over de hoogste berg ter wereld.

1. In het begin van de twintigste eeuw woedde er een fanatieke strijd over wie als eerste de top zou bereiken. Zowel de Zwitsers als de Britten wilden deze eer graag opstrijken. Uiteindelijk waren het de laatsten die met de roem gingen lopen. Hoewel Edmund Hillary een Nieuw-Zeelander was, klom hij onder Britse vlag.

2. Wie was er nu uiteindelijk als eerste boven? Sherpa Tenzing Norgay was zo beleefd om te antwoorden dat Hillary de allereerste was. “Als ik iets anders zou beweren, zijn de Europeanen niet blij”, voegde hij daar later aan toe. Volgens Hillary bereikten ze gelijktijdig de top.

3. In 1924 probeerden de avonturiers George Mallory en Sandy Irvine de berg te beklimmen. Maar de mannen verdwenen nadat ze voor het laatst gezien waren op 610 meter van de top. Pas in 1999 werd het lichaam van Mallory teruggevonden. Tot op vandaag blijft het onzeker of hij misschien toch de top heeft bereikt.

4. De berg is genoemd naar de landmeter George Everest uit Wales. Zijn opvolger kreeg het idee de hoogste berg naar Everest te vernoemen. Ironisch, want Everest zelf was een tegenstander, hij gebruikte liever lokale namen. Voor 1859 stond de berg bekend als ‘Piek 15’.

5. De exacte hoogte van de berg is onduidelijk. De laatste meting dateert uit 2005. Toen ontstond consensus dat Everest officieel zo’n 8.844 meter boven de zeespiegel uitsteekt.

6.Het aantal klimmers is in zestig jaar sterk toegenomen. Sinds 1953 hebben meer dan 4.364 personen de top bereikt, maar dat is niet naar de zin van fanatieke klimmers. “Er loopt teveel volk rond in het Himalaya-gebergte. Het is geen ware natuurexpeditie meer, maar een Mc-Donalds-ervaring”, klinkt het in Nepal.

7. Meer dan 216 klimmers hebben hun leven gelaten op de Mount Everest. Vanaf 8.000 meter komen klimmers in de ‘death zone’ terecht. Door de combinatie van extreem koude temperaturen en zuurstofvermindering, wordt ademen alleen al een heuse opgave. De meeste lichamen worden trouwens niet naar beneden gehaald wegens “te zwaar”. Het pad ligt dus bezaaid met lijken.

8. Best even sparen vooraleer je een trip naar de Himalaya plant. Prijzen voor een expeditie variëren tussen de 40.000 en 60.000 euro.

9. Rudy Van Snick was op 10 mei 1990 de eerste Belgische klimmer die de top bereikte.

10. De Japanner Yuichiro Miura vestigde eerder dit jaar het record van oudste alpinist die de top haalde. Miura was bij zijn beklimming 80 jaar. De allerjongste klimmer was de dertienjarige Jordan Romera, in 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content