Tien centimeter sneeuw: 'Dinsdag blijf je beter thuis'

11/03/13 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Wie dinsdag niet echt buiten moet zijn, blijft beter thuis. Weervrouw Sabine Hagedoren waarschuwt voor een nieuwe winterprik. Lenteweer is de hele week niet in zicht.

In de nacht van maandag op dinsdag wordt een nieuw winteroffensief verwacht. Dinsdagochtend ligt er mogelijk tien centimeter sneeuw.

Weervrouw Sabine Hagedoren zegt dat we dinsdag beter thuis blijven. 'De ochtendspits wordt lastig. Wie het niet echt de weg moet, blijft beter thuis.'

Temperatuurval

De nieuwe winterprik is uitzonderlijk. Vorige week steeg het kwik ruim 10 graden boven de normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Morgen daalt hij tot 10 graden onder de normale temperatuur.

De temperatuurval van 20 graden heeft alles te maken met de wind. Vorige week waaide de wind uit het zuiden. Hij bracht warme temperaturen mee uit Zuid-Europa waar het nu al volop lente is. De volgende dagen waait er opnieuw koude polaire lucht uit Rusland over ons land.

Weersverwachting voor de volgende dagen

Er is maandag veel bewolking waaruit soms wat lichte sneeuw valt. In de loop van de namiddag neemt de sneeuwval geleidelijk toe vanuit het zuiden. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige, guur aanvoelende noordoostenwind. De maxima

gaan van min 3 graden in de Ardennen tot rond het vriespunt elders.

Maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag is het betrokken met sneeuw. Over de zuidelijke helft van het land valt veel sneeuw. In de regio's vlakbij de Nederlandse grens valt weinig neerslag. De minima variëren tussen min 3 en min 6 maar er staat een sterke noordoostenwind waardoor het veel kouder aanvoelt.

Dinsdagochtend valt er nog sneeuw maar aan zee en in het

noordwesten van het land wordt het snel droog met later enkele opklaringen. De sneeuwzone trekt in de loop van de dag verder naar het zuidoosten en zal in de namiddag België verlaten hebben. De maxima gaan van min 4 tot plus 1 graad. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee nog enige tijd een krachtige, ijskoud aanvoelende noordoostenwind.

Woensdag en donderdag zijn er flinke perioden met zon maar er is

ook kans op een winterse bui. In de nacht en ochtend treedt stevige vrieskou op (min 5 tot min 10, in de Ardennen mogelijk nog lager).

Door de werking van de alsmaar sterker wordende maartse zon loopt de temperatuur overdag op tot enkele graden boven nul.

Vanaf vrijdag is er meer bewolking. De neerslagkansen nemen toe en vooral worden de nachten minder koud.

Lenteweer is voorlopig niet in zicht. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners