'Terugkeer van de wolf in België wordt stilaan mogelijk'

22/09/11 om 21:18 - Bijgewerkt om 21:18

Een ploeg van het VRT-programma "Dieren in Nesten" heeft in Gedinne (Namen) beelden gemaakt van een wolf.

'Terugkeer van de wolf in België wordt stilaan mogelijk'

Het zou de eerste wolf zijn die in meer dan honderd jaar in onze streken wordt gezien.

De ploeg van "Dieren in Nesten" kwam de wolf toevallig op het spoor. Het team was in de buurt van Gedinne op zoek naar een lynx, een grote katachtige die uitgestorven is in België, maar volgens geruchten opnieuw in onze contreien vertoeft. De ploeg speurde in de zuidelijke Ardennen naar aanwijzingen van de roofkat.

De beelden werden getoond aan de Franse wolvenexpert Eric Marboutin. Hij was formeel na het bekijken van de beelden: "Dit is geen hond. Je ziet goed de typische witte markering in zijn gezicht, die anders gevormd is dan bij een husky of een Duitse herdershond. Zijn vacht is donkergrijs op de rug en helderder opzij en onderaan. Ook zijn staart is typisch wolf."

DNA-onderzoek

Maar bioloog Paul Van Daele (UGent) en voorzitter van de Zoogdierenwerkgroep (Natuurpunt) spoort aan tot voorzichtigheid. "Het ligt niet voor de hand om op basis van filmbeelden een wolf van een wolfshond of een verwilderde herdershond te onderscheiden. Eigenlijk kan een sluitende determinatie enkel gebeuren op basis van DNA-materiaal. Het zou mooi zijn mochten we bijvoorbeeld op basis van een haarstaal of uitwerpselen honderd procent zekerheid krijgen over zijn ware identiteit en mochten we kunnen achterhalen van welk populatie het dier afstamt."

Van Daele geeft wel toe dat een terugkeer van de wolf in België stilaan mogelijk wordt, onder meer door de creatie van grote natuurgebieden en nationale parken waar voldoende prooidieren leven. Zowel in Duitsland, Polen, Italië, Frankrijk, Spanje en Zweden nemen wolven in aantal toe. "De bestaande kerngebieden breiden langzaam uit en vanuit deze kerngebieden verspreiden jong-volwassen exemplaren zich naar alle kanten, vaak over korte afstand, maar geregeld ook over zeer lange afstanden", aldus Van Daele.

De laatste wolf op Belgische grondgebied werd vermoedelijk in 1898 nabij Virton neergeschoten. Vorige week was er ook al een wolf gespot op de Nederlandse Veluwe. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners