Tegen 2100 is het zuiden van Spanje een woestijn (studie)

© iStock

Het volledige zuiden van Spanje zal tegen het einde van deze eeuw een woestijn zijn als er geen daadkrachtige maatregelen worden genomen om de klimaatverandering terug te dringen, zo waarschuwen wetenschappers.

De door de mensheid versnelde klimaatverandering is ‘goed op weg om het Middellands Zeegebied op een ongeziene manier sinds 10.000 te verstoren’. Grote delen van Europa zullen tegen het einde van de eeuw verwoestijnd zijn als overheden niet snel de uitstoot van broeikasgassen indijken, zo schrijven wetenschappers in het vakblad Science.

De woestijnen zullen zich met name uitbreiden in het zuiden van Spanje, Portugal, het noorden van Marokko, Algerije, Tunesië en andere regio’s waaronder Sicilië, het zuiden van Turkije en delen van Syrië. Door de opwarming van de aarde zullen de Atlantische stormen wellicht meer naar het noorden verschuiven waardoor er meer zon en minder regen zal zijn.

De gemiddelde temperatuur in de regio’s is sinds het einde van de 19e eeuw al gestegen met 1,3 graden Celsius. Dat is meer dan het wereldwijde gemiddelde van 0,85 graden Celsius, aldus de studie van de Aix-Marseille Université in Frankrijk.

Sociale onrust

Vorig jaar kwamen bijna 200 regeringen in Parijs overeen om de wereldwijde temperatuur niet boven de 2 graden te laten stijgen sinds de industriële revolutie, met een voorkeur voor 1,5 graden. De studie meent dat enkel in dat laatste geval de ecosystemen in het Middellands Zeegebied behouden kunnen blijven.

Uit de geschiedenis blijkt dat warme periodes en droogtes samenvielen met sociale onrust in het Middellands Zeegebied.

Het debat om de uitstoot van broeikasgassen te beperken is voor deze gevoelige regio’s cruciaal, zegt de hoofdauteur van de studie, Joel Guiot van de Aix-Marseille Université. Uit de geschiedenis blijkt immers dat warme periodes en droogtes samenvielen met sociale onrust in het Middellands Zeegebied. Zo verlieten rond 1400 veel mensen in het Ottomaanse rijk hun onproductieve boerderijen om nomaden te worden.

Uit een studie van vorig jaar in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences blijkt overigens dat er bewijzen zijn dat klimaatverandering heeft bijgedragen tot de droogte in Syrië van 2007 tot 2010. Dat was op zijn beurt een factor in de burgeroorlog in het land.

‘De belangrijkste boodschap is om 1,5 graden Celsius na te streven’, zegt Guiot ‘Om dat te bereiken moeten we zeer snel de uitstoot van broeikasgassen verminderen en nu beginnen met die vermindering, niet tegen 2020, om tegen 2050 tot een nuluitstoot te komen en niet tegen het einde van de eeuw.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content