'Tegen 2050 meer plastic dan vis in oceanen'

19/01/16 om 18:39 - Bijgewerkt om 19:13

Er wordt zoveel plastic gebruikt dat in 2050 er zich meer plastic afval in de oceanen zal bevinden dan vis. Daarvoor waarschuwt het Wereld Economisch Forum van Davos.

'Tegen 2050 meer plastic dan vis in oceanen'

Een albatros, gestorven aan plasticindigestie. © Global Population Speakout

"Het huidige productiesysteem, gebruik, en wegwerpen van plastic heeft belangrijke negatieve gevolgen. Zo gaat jaarlijks 80 tot 120 miljard dollar plastic verpakking verloren. En behalve de financiële kost zullen de oceanen, bij ongewijzigde situatie, meer plastic bevatten dan vis tegen 2050", klinkt het in een persmededeling van het Wereld Economisch Forum (WEF).

Uit het rapport van het WEF Davos blijkt dat de verhouding in gewicht tussen plastic en vis één tegenover vijf was in 2014, naar één tegenover drie zal evolueren in 2025 en naar één tegenover één in 2050.

Volgens het forum is het noodzakelijk dat er een totale ommeslag gemaakt wordt inzake verpakkingen en dat er gezocht wordt naar alternatieven voor olie als basismateriaal voor hun productie. Want als er niets verandert, zal deze industrie een vijfde van de olieproductie verbruiken in 2050. Verschillende landen proberen evenwel vandaag reeds het gebruik van plastic draagtasjes in te perken. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners