Te vroege vogels in de lente

Vogels reageren voor het bepalen van het tijdstip van hun eileg niet op hoge temperaturen, wel op een temperatuursstijging.

Vogels zoals koolmezen volgen in de lente niet de ontwikkelingen van planten en insecten om te bepalen wanneer ze beginnen met het leggen van eieren. Ze verlaten zich uitsluitend op de temperatuur. Maar het was onduidelijk hoe hun thermometer functioneert: wachten ze tot een bepaalde temperatuur is bereikt, of voelen ze dat het warmer begint te worden.

Nederlandse wetenschappers hebben in het vakblad American Naturalist licht op deze zaak geworpen, door een uitgebreide studie van koolmezen in volières waarvan de klimatologie nauwkeurig gecontroleerd kon worden. De studie was ondubbelzinnig in haar resultaten: het is niet de absolute temperatuur die bepaalt wanneer een mees haar eitjes begint te leggen, wel het feit dat de temperatuur plots sterk stijgt.

De vaststelling heeft gevolgen voor het begrijpen van de reacties van vogels op de klimaatopwarming. Want sommige soorten lijken zich niet snel genoeg aan de veranderingen aan te passen, waardoor de piek van de voedselproductie voor de jongen (zoals de aanwezigheid van rupsen) losgekoppeld geraakt van de maximale nood aan prooien voor de hongerige bekjes. Rupsen reageren namelijk wél op de hoogte van de temperatuur.

In een warm voorjaar met een geleidelijk stijgende temperatuur zou de rupsenpiek dus wel eens voorbij kunnen zijn wanneer de meesjes hem nodig hebben. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content