Te koop in China: spuitbussen met Canadese berglucht

16/12/15 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:03

Een Canadese start-up die lucht uit een skioord verkoopt, ziet een opmerkelijke stijging van de vraag naar haar producten vanuit China nu het smogprobleem in het land gigantische proporties aanneemt.

Te koop in China: spuitbussen met Canadese berglucht

© Reuters

Het bedrijf Vitality Air verkoopt sinds enkele weken spuitbussen met verse lucht uit het Canadese stadje Banff in de majestueuze Rocky Mountains. Hoewel een spuitbus maar liefst tussen de 14 en 60 dollar kost, afhankelijk van de grootte, is de voorraad nu al uitgeput.

Een van de stichters van Vitality Air, Moses Lam, kwam vorig jaar op het idee om verse lucht te bottelen. 'We wilden iets grappigs en opmerkelijks doen, dus wilden we weten of we lucht konden verkopen', zo klinkt het.

Het begon allemaal met het aanbieden van plasticzakjes met verse lucht op de veilingsite eBay en ineens bleek er een markt te zijn voor het product.

Lam, die daarnaast ook nog bij een bank werkt, maakt één keer om de zoveel weken de vier uur durende trip van Edmonton, waar hij woont, naar het Banff National Park om de lucht handmatig samen te persen in grote spuitbussen. 'In Noord-Amerika vinden we onze verse lucht vanzelfsprekend, maar in China is de situatie helemaal anders', zegt hij.

Volgens Lam is zijn product meer dan alleen maar een gimmick. 'Als China voedsel en water mag invoeren, waarom zouden ze dan niet het recht hebben om lucht te importeren?'

Het noorden van China verdwijnt de laatste jaren steeds vaker onder een deken van smog, vooral tijdens de koude wintermaanden wanneer huizen en industrieterreinen kolen verbranden. Onlangs kondigde de Chinese hoofdstad voor het eerst in de geschiedenis nog alarmcode rood af vanwege de slechte luchtkwaliteit. Het verkeer werd beperkt en scholen gesloten. (TE)

Onze partners