Tasmaanse duivel met uitsterven bedreigd

© Reuters

De Tasmaanse duivel is volgens een onderzoek door een besmettelijke ziekte acuut met uitsterving bedreigd.

De Tasmaanse duivel is volgens een onderzoek door een besmettelijke ziekte acuut met uitsterving bedreigd. Als er niet in geslaagd wordt de ziekte te bedwingen, kan het buideldier in de komende 25 jaar uitgeroeid zijn. Het rapport is in het British Ecological Society’s Journal of Applied Ecology gepubliceerd. Pogingen om de populatie van de buideldieren die enkel nog op hun geboorte-eiland voor Australië voorkomen, door selectieprocedures te redden, zijn mislukt. De “devil facial tumor disease” (DFTD), een vorm van kanker in het gezicht, kon niet beteugeld worden.

Om een succesvolle procedure te laten werken, moet een onrealistisch groot aantal dieren betrokken worden. Dat ondervonden de wetenschappers Nick Beeton van

de universiteit van Tasmanië en Hamish McCallum van de Griffith Universiteit in Brisbane. “De ziektebestrijding kan slechts functioneren als men voldoende van de besmette dieren binnen de populatie kan vangen om zeker te zijn dat de ziekte niet terugslaat”, zei Beeton.

Ontwikkeling vaccin

“Onze modellen tonen aan dat het ook bij een gemakkelijk te vangen dier als de Tasmaanse duivel een grote uitdaging is om er voldoende te pakken te krijgen”. In plaats van selectie zal nu geprobeerd worden een gezonde nieuwe populatie op te bouwen. In de dierentuinen van Tasmanië leven al 200 exemplaren. Daarnaast wordt ook getracht een vaccin tegen de ziekte te ontwikkelen. McCallum omschrijft dit laatste als zeer optimistisch met het oog op de kosten en tijd die daarvoor nodig zijn.

DFTD is volgens de wetenschappers voor het eerst in 1996 in het noordwesten van Tasmanië opgedoken. Ze wordt door beten bij het paren overgedragen. Sindsdien

is de populatie van de roofdieren met 60 procent gedecimeerd. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content