Talibanleider roept Afghanen op bomen te planten

Haibatullah Akhundzada © Xinhua

Je zou het niet meteen verwachten van de radicaalislamitische taliban, maar ze hebben een hart voor groen.

Talibanleider mollah Haibatullah Akhundzada riep zijn aanhangers en iedereen in Afghanistan zondag op bomen te planten, vanwege “hun belang voor de bescherming van het milieu en de economische ontwikkeling”.

Mollah Haibatullah staat nog geen jaar aan het hoofd van de taliban, en er wordt zeer spaarzaam omgesprongen met het verspreiden van publieke verklaringen van hem. Maar zondag was het dan toch zo ver. “Als de cultuur van het planten van bomen ophoudt, is het het leven zelf dat bedreigd wordt”, orakelde de overtuigde ecologist.

De taliban zijn eerder bekend wegens hun offensieven en aanslagen dan voor hun liefde voor de natuur. Bovendien ligt vooral de opiumteelt hen nauw aan het hart, want de belastingen op de oogst zorgen voor het merendeel van hun inkomsten.

Dat ze eerst ophouden met explosieven te ‘planten’ die dagelijks zoveel Afghanen doden, vrouwen en kinderen inbegrepen.

Sediq Sediqqi, Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken

De woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken was er zondag dan ook als de kippen bij om te reageren. “Dat ze eerst ophouden met explosieven te ‘planten’ die dagelijks zoveel Afghanen doden, vrouwen en kinderen inbegrepen”, tweette Sediq Sediqqi.

Mollah Haibatullah kwam aan het hoofd van de taliban na de dood van mollah Mansoer. Die kwam in mei 2016 om het leven in Pakistan bij een aanval met een Amerikaanse drone.

Partner Content